Prihod na rimsko letališče. Foto: Reuters
Prihod na rimsko letališče. Foto: Reuters

Rocca so po več kot dveh desetletjih na begu aretirali lani v Braziliji, danes pa je pristal na letališču v Rimu.

Na rimsko letališče Ciampino so ga prepeljali z manjšim letalom italijanske države, policija pa je nato objavila videoposnetek njegovega prihoda.

55-letni Morabito je bil na italijanskem sodišču pred leti v odsotnosti že obsojen na 30-letno zaporno kazen zaradi trgovine z mamili in pripadnosti mafiji. Po navedbah policije gre za enega glavnih akterjev mednarodne trgovine z mamili, še posebej preprodaje mamil med Južno Ameriko in Milanom, ki je bil na italijanskem seznamu najnevarnejših zločincev na begu.

Roki pravice se je Morabito sicer izogibal več kot 20 let. Septembra 2017 so ga v Urugvaju prijeli, a mu je tik pred izročitvijo Italiji slabi dve leti pozneje uspelo pobegniti iz zapora v prestolnici Montevideo.

Še slabi dve leti pozneje so ga nato v Braziliji izsledili pripadniki posebnih karabinjerskih enot ob pomoči brazilskih kolegov in ameriških preiskovalcev, nato ga je brazilska policija maja lani aretirala.

Brazilija je v zadnjem času postala eno od glavnih izhodišč za južnoameriški kokain na poti v Evropo, pri čemer so se brazilske kriminalne združbe povezale z italijansko, nizozemsko in balkansko mafijo. Skupaj so poskrbeli za tihotapljenje rekordnih količin kokaina v Evropo, kjer vladajo veliko povpraševanje in visoke cene.

'Ndrangheta s sedežem v italijanski pokrajini Calabria je že pred nekaj časa postala vplivnejša od sicilijanske mafijske združbe Cosa Nostra in velja za eno največjih kriminalnih združb na svetu.

Morabita so v Braziliji prijeli maja lani. Foto: Reuters
Morabita so v Braziliji prijeli maja lani. Foto: Reuters