Rocco Morabito po aretaciji na severovzhodu Brazilije. Foto: EPA
Rocco Morabito po aretaciji na severovzhodu Brazilije. Foto: EPA

Morabita so aretirali v hotelu v obalnem mestu Joao Pessoa na severovzhodu Brazilije. Interpol je njega in še dva človeka aretiral po obsežni mednarodni operaciji, v kateri so sodelovali Brazilija, Italija, Urugvaj in ZDA.

Morabito, znan tudi pod vzdevkom kralj kokaina, se je italijanskim oblastem izogibal od leta 1994. Italijansko tožilstvo in policija sta pozdravila aretacijo v Braziliji.

"Morabito je drugi najbolj iskan kriminalec v Italiji, obtožen je vpletenosti v 'Ndrangheto, ki velja za eno največjih in najvplivnejših kriminalnih organizacij na svetu," je sporočilo italijansko pravosodno ministrstvo. Kalabrijska mafija je v zadnjih letih postala tudi veliko vplivnejša od zloglasne CosaNostre.

Brazilski oblasti so že sporočile, da ga bodo izročile Italiji, kjer je obsojen na 30 let zapora, med drugim zaradi trgovine z mamili po Italiji in poskusa uvoza 592 kilogramov kokaina iz Brazilije v Italijo leta 1992 in 630 kilogramov kokaina leta 1993.

Pobeg iz zapora v Urugvaju

Zgradba zapora v Montevideu, iz katerega je pred dvema letoma pobegnil Morabito. Foto: EPA
Zgradba zapora v Montevideu, iz katerega je pred dvema letoma pobegnil Morabito. Foto: EPA

Urugvajsko tožilstvo je v torek sporočilo, da bodo Morabita izročili Italiji neposredno iz Brazilije, čeprav je leta 2019 pobegnil iz zapora v Urugvaju. Aretirali so ga septembra 2017 v hotelu v urugvajski prestolnici Montevideo.

Pred tem je 13 let živel pod lažno identiteto v urugvajskem letoviškem mestu Punta del Este. Urugvajsko pravosodje je leta 2018 odobrilo njegovo izročitev Italiji, a je junija 2019 skupaj s še tremi drugimi zaporniki pobegnil skozi streho zapora v Montevideu.

Brazilske tolpe med glavnimi pri preprodaji kokaina v Evropo

Brazilija je v zadnjih letih postala ključen igralec pri čezoceanski trgovini s prepovedanimi drogami. Brazilske tolpe so se povezale z italijanskimi, nizozemskimi in balkanskimi, pri čemer so v Evropo izvozili rekordne količine kokaina, za katerega je povpraševanje na stari celini v porastu.

Aretacija Morabita na severovzhodu Braziliji tudi nakazuje na nov trend v razpečevanju, ki se je iz glavnih pristanišč na jugovzhodu Brazilije zaradi povečanega nadzora premaknilo v revnejše predele na severovzhodu.