Foto: EPA
Foto: EPA

Organizacija je dokumentirala desetine pričevanj posameznikov, ki so doživeli fizične zlorabe v zaprtih taboriščih, na policijskih postajah, v zaporih in centrih, v katerih so zaprti prebežniki pred izgonom, po vsej državi, poroča portal Euronews.

Ljudje so dejali, da so jih nasilno odrinili, če so "v oči pogledali" paznike. Osebje prebežnike zlorablja tudi zaradi govorjenja v vrsti, kašljanja in nepospravljanja sob, pravi organizacija. Tudi zaradi drugih malenkosti naj bi bili ljudje v teh ustanovah deležni nasilnega kaznovanja.

45 odstotkov ljudi, s katerimi je govorila Mreža za nadziranje nasilja na mejah, je dejalo, da je bilo nasilje osebja skrito, saj da so bili žrtve napadov v "skritih prostorih".

"Pretepajo nas le v zabojnikih," je dejal 47-letni moški iz Sierre Leone, zaprt v centru na otoku Samos, saj da v zabojnikih ni kamer.

Poročilo organizacije, ki temelji na 31 pogovorih, dokumentira tudi osamitve in poniževanja v poslopjih, pri čemer jih številna financira Evropska unija.

"Zaprejo nas v sobe za kazen zaradi nasprotovanja razmeram," je dejal Pakistanec, pridržan v Korintu. "Veliko je sob za osamitve in večinoma nas vanje zaklenejo, tako da ne moremo dobiti hrane in drugih stvari," je dejal.

Fizične zlorabe skupaj z osamitvijo je doživela skoraj četrtina prebežnikov, s katerimi je govorila nevladna organizacija.

Analitičarka Mreže za nadziranje nasilja na mejah Amanda Filas je dejala, da njihovo poročilo kaže, da je vse več dokazov o "nečloveškem in ponižujočem odnosu do ljudi na poti v Grčiji, ki so žrtve pretepanj in odrekanja hrane, vode in zdravstvene oskrbe v poskusu ljudem preprečiti, da spregovorijo o obupnih razmerah, v katerih so zaprti".

Opozorila je, da bi morala biti javna sredstva, namenjena tem taboriščem, porabljena za pomoč ljudem, ki iščejo varnost, ne pa za njihovo zapiranje.

EU je od leta 2015 Grčiji za nadzor nad mejami in vprašanje migracij namenila 3,12 milijarde evrov, piše Euronews. Aktivisti pravijo, da je zaradi tudi Bruselj soodgovoren za kršitve človekovih pravic v grških poslopjih za prebežnike.