Britanski minister Ben Wallace. Foto: Reuters
Britanski minister Ben Wallace. Foto: Reuters

Britanski minister Ben Wallace je na vprašanje o nezadovoljstvu ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega nad tem, da Ukrajina ni prejela uradnega povabila v Nato na vrhu zavezništva v Vilni, odvrnil: "Naj nam je to všeč ali ne, ljudje želijo videti malo hvaležnosti."

Kot piše Guardian, je Wallace dejal, da Ukrajina pogosto zaveznike, tudi Združeno kraljestvo, obravnava kot skladišče podjetja Amazon in jim predaja nove in nove sezname zahtev po orožju, pri čemer pa da ne poskuša vedno na svojo stran pridobiti bolj skeptičnih politikov v ameriškem kongresu in drugje.

Dejal je, da morajo države včasih prepričevati, da se odrečejo svojim lastnim zalogam streliva. Wallace je dodal, da ni prvič, da je Kijevu izrazil svoje stališče glede tega. "Že lani, ko sem se vozil 11 ur in so mi predali seznam, sem jim povedal, da nisem Amazon," je dejal. Dodal je, da Ukrajina običajno, ko pridobi en tip orožja, takoj začne lobirati za naslednjega.

Viri blizu Wallacea pravijo, da je minister z izjavo hotel reči, da mora Kijev nagovarjati dele javnosti in parlamentov v mednarodni skupnosti, ki potrebujejo spodbudo glede pomoči Ukrajini.

Britanski premier Rishi Sunak se je od izjav ministra distanciral, poroča Guardian. Dejal je, da je Zelenski večkrat izrazil hvaležnosti njemu in britanskemu ljudstvu ter drugim zaveznikom.

Ameriški svetovalec za nacionalno varnost Jake Sullivan. Foto: Reuters
Ameriški svetovalec za nacionalno varnost Jake Sullivan. Foto: Reuters

Opozorilo tudi iz Washingtona

Podobno kot Wallace je dejal ameriški svetovalec za nacionalno varnost Jake Sullivan. Na vprašanje ukrajinskega aktivista, ali ameriški predsednik Joe Biden zadržuje članstvo Ukrajine v Natu, ker bi se bal, da Rusija izgublja in Ukrajina zmaguje, je odvrnil, da si "ameriško ljudstvo zasluži določeno stopnjo hvaležnosti".

"ZDA so zagotovile ogromne zmožnosti, da so pomagale, da imajo pogumni ukrajinski vojaki strelivo, zračno obrambo, bojna vozila in opremo za odstranjevanje min," je dejal.

Zelenski se je na pogovoru z Bidnom zahvalil "vsem Američanom" za milijarde dolarjev pomoči, ki jo je Ukrajina prejela od ZDA.

Guardian piše, da podobnost izjav obeh funkcionarjev kaže na stopnjo koordiniranosti.

Zelenski po vrhu Nata bolj pozitiven

Zelenski je po izjavah nekoliko spremenil odnos. Medtem ko je v torek dejal, da je "absurdno", da se Kijevu sporoča, da je dobrodošel v Natu, a da ne prejme datuma vstopa ali natančnih pogojev zanj, je v sredo dejal, da je hvaležen vsem voditeljem članic Nata za pomoč in podporo.

Na vprašanje, kaj misli o izjavi Wallacea, je dejal, da so bili vedno hvaležni Združenemu kraljestvu, ukrajinskemu obrambnemu ministru Oleksiju Reznikovu pa je naročil, naj pokliče svojega britanskega kolega in se mu še enkrat zahvali za podporo.

Zelenski je dejal, da je sicer "razumljivo", da se Ukrajina ne more pridružiti Natu v času vojne, a da bi bilo idealno, če bi prejeli vabilo za članstvo v prihodnosti. Takšno vabilo bi bilo signal, da je Nato resen glede članstva Ukrajine, je dejal.

V četrtek zvečer je bil bolj pozitiven. Dejal je, da po vrhu v Vilni ni več dvoma o tem, ali bo Ukrajina članica Nata. "Bo," je zatrdil.