Nemška policija je od 22. maja pogrešano 14-letnico v sredo našla mrtvo. Obdukcija je pokazala, da je bila spolno napadena. Foto: Reuters
Nemška policija je od 22. maja pogrešano 14-letnico v sredo našla mrtvo. Obdukcija je pokazala, da je bila spolno napadena. Foto: Reuters
Horst Seehofer
Nemški zunanji minister je dejal, da je nemško zunanje ministrstvo vložilo zahtevo za izročitev. Foto: Reuters

Kot je na današnji novinarski konferenci pojasnil nemški notranji minister Horst Seehofer, je 20-letni osumljenec Ali B., čigar prošnjo za azil so nemške oblasti predtem zavrnile, pretekli teden skupaj z osemčlansko družino iz Nemčije prek Turčije pobegnil v Irak. Oblasti so zato za njim izdale mednarodno tiralico, poroča Deutsche Welle.

Seehofer je še pojasnil, da so kurdske oblasti na severu Iraka na prošnjo nemške policije osumljenega ponoči aretirale. "To z izročitvijo zdaj poteka po mednarodnih pravilih," navaja ministra nemška tiskovna agencija DPA.

Minister se je zahvalil kurdskim oblastem za sodelovanje in to, da so omogočili aretacijo. "Ta uspeh je posledica dobrega sodelovanja med kurdskimi varnostnimi oblastmi v Iraku in nemško zvezno policijo," je povedal.

Najstnica pogrešana od 22. maja
20-letniku so nemške oblasti zavrnile prošnjo za azil, so mu pa dovolile, da v času postopka na odločitev o zavrnitvi prošnje ostane v centru za prebežnike. V sredo so v gozdu blizu železniških tirov v bližini begunskega centra v Wiesbadnu (vmes je reka Rena), v katerem je bival osumljenec, našli truplo 14-letne Susanne, pogrešane od 22. maja. Obdukcija je pokazala, da je bila žrtev spolnega napada. Dekle je bilo judovskega rodu. Policija je v četrtek sicer navedla, da ni dokazov, da bi bilo versko poreklo dejavnik v zločinu. "Številne podrobnosti primera so še nejasne. Pričakujemo hitro in pregledno preiskavo tožilstva in ostro kazen za napadalca ali napadalce," so v četrtek sporočili iz osrednjega odbora za Jude v Nemčiji.

Policija je izdala posebne številke in z obvestili v arabskem in turškem jeziku pozivala vse, ki bi kaj vedeli o osumljencu, da se obrnejo nanje.

Policija je osumljenca že obravnavala
14-letnico so nazadnje videli v prebežniškem centru, je po navedbah Reutersa poročala nemška televizija ARD. Alija B. je policija že obravnavala zaradi nasilnega obnašanja do uradnikov v povezavi z urejanjem njegovega statusa, osumljen pa je bil tudi posilstva 11-letne deklice v domu za prebežnike. Preiskava tega primera še ni končana.

Primer je, predvsem zaradi mladosti žrtve, v Nemčiji dvignil veliko prahu. Pojavljala so se vprašanja, kako je mogoče, da je policija potrebovala tako veliko časa, da je našla dekličino truplo, in kako je mogoče, da je družina osumljenca lahko zapustila Nemčijo z lažnimi potnimi listi in letalskimi vozovnicami, izdanimi na lažna imena.

Opozorila glede političnega izkoriščanja primera
Zaradi primera so se spet okrepili pozivi oblastem, naj zaostrijo pravila glede azila in olajšajo deportacijo migrantov. "Treba je poenostaviti možnosti za deportacijo," je dejal nemški poslanec vladajočega CDU-ja Eckhart Rehberg.

Primer so skušale izkoristiti tudi politične stranke. Skrajno desna stranka Alternativa za Nemčijo je skušala na današnjem zasedanju v bundestagu nenapovedano izvesti minuto tišina v spomin žrtve. Potezo so ostro obsodile druge stranke, ki AfD-ju očitajo, da je skušala izkoristiti tragedijo. V AfD-ju so za nasilno dejanje okrivili kanclerko Angelo Merkel in njeno migracijsko politiko.

Številni nemški politiki so medtem pozvali, naj se smrti dekleta ne izkorišča v politične namene, in opozorili pred populizmom. Ob tem so izrazili tudi sožalje. Predsednik deželne vlade v Hessnu Volker Bouffier je tako opozoril pred populizmom, "ki zdaj ne pomaga pri ničemer". Vodja Zelenih Annalena Baerbock je opozorila, da si nihče ne sme prilastiti smrti dekleta, da bi "sejal sovraštvo".

Nekateri so opozorili na postopkovne pomanjkljivosti azilnega sistema. Vodja liberalcev (FDP) Christian Lindner se je tako spraševal, kako je mogoče, da je nekdanji prosilec za azil skupaj z družino pobegnil.