Delegacija Izraela v ICJ-ju. Foto: Reuters
Delegacija Izraela v ICJ-ju. Foto: Reuters

"Južna Afrika sodišču že četrtič predstavlja sliko, ki nima nič skupnega z dejstvi in okoliščinami," je dejal Noam in dodal, da je vojna v Gazi sicer tragična, a da ne gre za genocid.

Južna Afrika je na ICJ v začetku meseca vložila prošnjo za začasne ukrepe zaradi izraelskega vdora v Rafo na skrajnem jugu Gaze. V njej je sodišče pozvala, naj Izraelu odredi, da se takoj umakne iz mesta in konča vojaško ofenzivo.

Zahtevala je tudi, da ICJ Izraelu odredi sprejetje učinkovitih ukrepov za omogočanje neovirane dostave humanitarne pomoči v Gazo.

Izraelska predstavnica: Kriv je Hamas

"Ni dvoma, da je ta vojna tragična in da je povzročila veliko trpljenja na obeh straneh, vendar je za to kriv Hamas," je dejala namestnica pravnega svetovalca izraelskega zunanjega ministrstva Tamar Kaplan Tourgeman.

Ob tem je zanikala, da Izrael ovira dostavo humanitarne pomoči. Omenila je prehod Gate 96 v bližini mesta Gaza, kot primer izraelskega sodelovanja pri zagotavljanju pomoči pa je navedla dostave iz zraka in pomorski koridor s Cipra, poroča Al Džazira.

Južno Afriko je Tourgeman obtožila izkrivljanja izjav izraelskih voditeljev z namenom prikazovanja njihove "genocidne namere", ki je po njenih besedah ni. Po njenih besedah Izrael "sprejema izredne ukrepe" za zaščito civilistov, vključno z opozorili pred napadi in zagotavljanjem informacij o evakuacijskih poteh.

Dodala je, da njena država podpira tudi obnovo zdravstvenih storitev zunaj Rafe, vključno z vzpostavljanjem terenskih bolnišnic, ki jih upravlja Rdeči križ. Mobilne klinike po njenih navedbah delujejo tudi na območju kraja Al Mavasi, kamor naj bi se civilisti iz Rafe po navodilih izraelske strani zatekli pred izraelskimi napadi.

"Južna Afrika bi morala svojemu zavezniku Hamasu povedati, naj preneha izkoriščati bolnišnice in druge zaščitene lokacije za vojaške poveljniške centre," je še dejala in ponovila, da ima Izrael pravico do samoobrambe.

Postopek v okviru tožbe zaradi očitkov o genocidu

Današnje zaslišanje je del postopka v okviru tožbe, ki jo je Južna Afrika na ICJ-ju vložila konec lanskega leta. V njej Izraelu očita kršenje konvencije o preprečevanju in kaznovanju zločina genocida ter izvajanje genocidnih dejanj proti palestinskemu ljudstvu v Gazi.

ICJ je januarja Izraelu sicer naložil sprejetje ukrepov za preprečitev genocida in zagotovitev nujno potrebne humanitarne pomoči v Gazi, ni pa mu odredilo tudi končanja vojaškega posredovanja na okupiranem območju.

Izrael vztraja, da spoštuje mednarodne pravne obveznosti, za obtožbe Južne Afrike pa med drugim pravi, da so popolnoma neutemeljene.

Južna Afrika je svoje argumente v okviru tokratnega zaslišanja predstavila v četrtek. Po njenih navedbah je izraelski genocid v Gazi dosegel novo in grozljivo stopnjo, operacija v Rafi pa je zadnji korak k uničenju Gaze in tamkajšnjih Palestincev.

Noam je danes izjavil tudi, da se Izrael zelo dobro zaveda številnih civilistov, ki so v Rafi, prav tako pa da se dobro zaveda prizadevanj tam vladajočega gibanja Hamas, da bi te civiliste uporabil za živi ščit. Poudaril je, da Izrael doslej v Rafi ni izvedel obsežnega napada, ampak zgolj omejene operacije, navaja AFP.

Mesto ob meji z Egiptom je v zadnjih mesecih postalo zatočišče za več kot milijon in pol Palestincev, ki so tja prebegnili iz drugih delov uničene enklave. Številni izmed njih te dni spet bežijo, Izrael pa je medtem zasedel tudi mejni prehod z Egiptom in s tem vzpostavil nadzor nad vsemi izstopnimi točkami iz enklave, kjer vlada huda humanitarna kriza, tudi lakota.

Izrael na ICJ-ju zavrača obtožbo, da izvaja genocid