Foto: Reuters
Foto: Reuters

Frančišek je v baziliki svetega Petra vodil kanonizacijsko mašo za Mario Antonio de Paz y Figureo, bolj znano kot Mamo Antulo, ki se je v 18. stoletju odpovedala družinskemu bogastvu in se posvetila dobrodelnosti ter jezuitskim duhovnim vajam.

Argentinski predsednik Javier Milei je sedel v prvi vrsti in ob koncu maše izmenjal nekaj besed s papežem, s katerim sta si podala roko in se objela. Predsednik Milei in papežem sta pozneje po maši govorila eno uro, je sporočil Vatikan, ne da bi razkril vsebino pogovora.

Milei, desničarski libertarec, je med kampanjo za predsednika žalil Frančiška, vendar je po nastopu predsedniške funkcije ublažil tvoj ton.

Predsednik Milei je z vatikanskim državnim tajnikom kardinalom Pietrom Parolinom razpravljal o "programu nove argentinske vlade za boj proti gospodarski krizi", so sporočili iz Vatikana.

Vodja vatikanskega urada za doktrino je na vprašanje o preteklih žalitvah dejal: "Papež je oseba, ki je do vseh zelo naklonjena, zato ni dvoma, da mu ni zameril."

Kardinal Victor Manuel Fernandez, ki je prav tako Argentinec, je novinarjem povedal, da je papež nedavne komentarje videl kot del "volilne kampanje". Čeprav papežu morda niso všeč "nekatere politične in ideološke težnje" v Argentini, "ga bo vedno skrbelo za tiste, ki trpijo".

Slovesnost je potekala v času, ko se Argentina spoprijema z najhujšo gospodarsko krizo v zadnjih desetletjih, saj inflacija presega 200 odstotkov, novoizvoljeni Milei pa je v težavah, saj je parlament zavrnil obsežen sveženj reform.

"Papež je najpomembnejši Argentinec v zgodovini," je Milei v soboto povedal za radio Mitre. Milei je v pogovoru za argentinski radio dejal, da se veseli "zelo plodnega dialoga" s Frančiškom, in izrazil upanje, da bo 87-letni papež pri močeh za obisk Argentine.

Frančišek, nekdanji nadškof v Buenos Airesu, je razjezil nekatere rojake, saj od imenovanja leta 2013 ni obiskal domovine, vendar je napovedal, da se bo v drugi polovici leta končno odpravil na pot.

V nedeljski homiliji se je vrnil k vprašanju skrbi za revne in odrinjene ter dejal, da "strah, predsodki in lažna religioznost" vodijo ljudi v "veliko krivico", saj ignorirajo stisko šibkih. Papež se je skliceval na svoje pretekle spise in obsodil "radikalni individualizem", ki prežema družbo kot "virus", besede, ki so v nasprotju z Mileievo libertarno usmeritvijo in spodbujanjem prostega trga.

Mama Antula je bila hči bogatega zemljiška posestnika in lastnika sužnjev. Spodbujala je duhovne vaje, vključno z molitvami in meditacijo, romala na tisoče kilometrov bosa ter v svoja prizadevanja vključevala revne in bogate, čeprav so bili jezuiti v tistem času izgnani iz Latinske Amerike.

Frančišek, tudi sam jezuit, jo je v petek opisal kot "darilo argentinskemu ljudstvu in celotni Cerkvi".

Javier Milei obiskal papeža Frančiška