"Že sinoči, po objavi posnetka na televiziji RTL, sem poklical ministra (Davorja) Božinovića, da sprejme vse ukrepe v okviru ministrstva in policije ter izvede preiskavo, da vidimo, kaj se je zgodilo, saj Hrvaška kot urejena država spoštuje svoje zakone. O dogodku pričakujem poročilo od vseh pristojnih služb," je dejal hrvaški premier Andrej Plenković.

Po poročanju Reutersa je Božinović potrdil, da hrvaška policija preiskuje poročanje dveh nemških medijev, ki so objavili posnetek o nasilnem ravnanju s prebežniki na meji z Bosno in Hercegovino. Dodal je, da hrvaška policija na meji ravna skladno z zakonom ter da ne dopušča nikakršne zlorabe oblasti. "Skupina strokovnjakov bo preiskala, kaj se je zgodilo, kje in kdo je sodeloval," je zagotovil.

Komisarka Johansson: Šokantni posnetki škodijo ugledu EU-ja

Posnetki o nasilju policistov nad prebežniki na Hrvaškem in v Grčiji so šokantni in škodijo ugledu Evropske unije, je v Bruslju povedala evropska komisarka za notranje zadeve Ylva Johansson. "Zdi se, da gre za orkestrirano nasilje na zunanjih mejah EU-ja in da obstajajo prepričljivi dokazi o zlorabi evropskih sredstev, kar je treba temeljito preiskati," je poudarila.

Komisarka Ylva Johansson. Foto: Reuters
Komisarka Ylva Johansson. Foto: Reuters

Napovedala je tudi, da se bo drevi pogovorila z notranjima ministroma Grčije in Hrvaške, ter spomnila na to, da predlagani novi migracijski pakt, ki je sicer znova v slepi ulici, vključuje obveznost za članice, da preiščejo takšna poročila in da na mejah vzpostavijo neodvisne mehanizme nadzora.

Evropska komisija po njenih besedah nima na voljo dovolj vzvodov za ukrepanje. Za zaščito zunanje meje so odgovorne članice, ki pa bi seveda pri tem morale spoštovati evropski pravni red in temeljne pravice, je poudarila Johansson, ki je v preteklosti zaradi očitkov nasilja nad prebežniki že opozarjala in tudi obiskala Hrvaško.

Videoposnetek objavilo več evropskih medijev

Več evropskih medijev, med njimi nemški Spiegel in francoski Liberation, so v sredo objavili prispevke o nezakonitih postopkih in nasilju policistov do prebežnikov na Hrvaškem in v Grčiji. Hrvaška komercialna televizija RTL je v sredo zvečer objavila posnetke, na katerih je videti moške z zakritimi obrazi, ki preganjajo prebežnike iz Hrvaške čez reko Korano v Bosno in Hercegovino.

Na posnetkih je vidno, kako policisti tepejo ljudi s palicami, kakršne imajo pripadniki posebnih enot hrvaške policije. Videti je tudi dele uniform in kose orožja, ki so podobni uniformam in oborožitvi posebnih enot hrvaške policije.

Hrvaški premier Andrej Plenković je napovedal preiskavo dogodkov na hrvaški meji. Foto: Reuters
Hrvaški premier Andrej Plenković je napovedal preiskavo dogodkov na hrvaški meji. Foto: Reuters

V reportaži so navedli, da so posnetki z junija letos, nastali so v okviru osemmesečne novinarske preiskave s kolegi iz Liberationa, Spiegla, švicarske javne televizije SFR, dunajskega uredništva nemške javne televizije ARD, nizozemske novinarske mreže Lighthouse in še nekaterih medijev.

Podobni postopki policije naj bi bili tudi v Romuniji in Grčiji

Televizija je še navedla, da vrsta informacij, ki so jih zbrali, kaže, da podobne postopke kot na Hrvaškem policisti izvajajo tudi na drugih mejah EU-ja, predvsem v Romuniji in Grčiji.

Objavljeni so bili tudi posnetki o nezakonitem ravnanju grške obalne straže s prosilci za azil v Egejskem morju, kjer naj bi jim prestregli čolne in jih pustili v morju na oranžnih reševalnih splavih, za katere je denar prispeval tudi EU. Grška vlada, ki je do zdaj zavračala obtožbe zaradi tovrstnih postopkov, se za zdaj ni odzvala.

O nasilju nad prebežniki so v reportaži pričali ljudje, ki so trdili, da so bili žrtve policijskega nasilja pri nezakonitih prehodih meje, medicinsko osebje, analitiki in novinarji raziskovalci.

Hrvaški policisti na posnetku pretepali prebežnike