Evropska komisarka za notranje zadeve Ylva Johansson z grškim ministrom za migracije Notisom Mitarakisom na novinarski konferenci na Lezbosu. Foto: Reuters
Evropska komisarka za notranje zadeve Ylva Johansson z grškim ministrom za migracije Notisom Mitarakisom na novinarski konferenci na Lezbosu. Foto: Reuters

"Turčijo pozivam, da takoj znova začne sprejemati prebežnike iz Grčije," je po poročanju francoske tiskovne agencije Johanssonova povedala na Lezbosu, kjer jo je spremljal grški minister za migracije Notis Mitarakis.

Tudi on je Turčijo pozval, naj sprejme 1450 migrantov, ki so jim v Grčiji zavrnili prošnjo za azil.
Johanssonova je ob tem napovedala, da bo EU za gradnjo novih migrantskih centrov na grških otokih Lezbos, Hios, Samos, Kos in Leros namenil 275 milijonov evrov. Na teh petih otokih je trenutno skoraj 14.000 migrantov, od tega več kot 8000 na Lezbosu.

Protesti lokalnih prebivalcev na Lezbosu ob obisku evropske komisarke. Foto: Reuters
Protesti lokalnih prebivalcev na Lezbosu ob obisku evropske komisarke. Foto: Reuters

Otočani ne bomo dovolili gradnje stalnih migrantskih centrov
Komisarka je pred tem obiskala tudi gradbišče migrantskega centra na Samosu. Mitarakis je napovedal, da bo središče na Samosu dokončano do junija, na Kosu in Lerosu pa do septembra.
Njuno novinarsko konferenco na Lezbosu so morali preložiti zaradi protesta okoli 300 prebivalcev, ki nasprotujejo gradnji centra na tem otoku. "Otočani ne bomo dovolili gradnje stalnih centrov na grških in evropskih mejah," je sporočil lokalni guverner Kostas Mucuris, ki je pozval k protestu.

Grčija je močno zaostrila svojo migracijsko politiko, odkar je leta 2019 na oblast prišel konservativni premier Kiriakos Micotakis. Nevladne organizacije za človekove pravice Grčijo obtožujejo, da nasilno zavrača čolne s prebežniki, s čimer krši mednarodno pravo. Grške oblasti to zanikajo. Johanssonova je o tem danes poudarila, da bi lahko Atene storile več, da bi preiskale zavračanje.

Prihodnji teden srečanje von der Leynove, Michela in Erdogana
Komisarka za notranje zadeve Johanssonova se v Grčiji mudi pred obiskom predsednice komisije Ursule von der Leyen in predsednika Evropskega sveta Charlesa Michela v Turčiji prihodnji torek. Tam se bosta sestala s turškim predsednikom Recepom Tayyipom Erdoganom. Voditelji držav članic EU-ja so pretekli teden na virtualnem vrhu Turčiji ponudili pozitiven razvoj v odnosih, če se razmere ne bodo ponovno zaostrovale in če bo drža Ankare konstruktivna. Turčija pa je v odzivu Unijo pozvala, da mora narediti "konkretne in konstruktivne" korake pri vprašanjih obnove migracijskega dogovora in vizumske liberalizacije.