Voditelji držav članic EU-ja so na virtualnem vrhu v četrtek ponudili Turčiji pozitiven razvoj v odnosih, če se razmere ne bodo ponovno zaostrovale in če bo drža Ankare konstruktivna.

Ankara je sporočila še, da pozdravlja prizadevanja za izboljšanje odnosov med Turčijo in EU-jem na podlagi pozitivne agende. Foto: Reuters
Ankara je sporočila še, da pozdravlja prizadevanja za izboljšanje odnosov med Turčijo in EU-jem na podlagi pozitivne agende. Foto: Reuters

Izrazili so pripravljenost na postopno, sorazmerno in povratno krepitev sodelovanja na številnih področjih v skupnem interesu ter na sprejetje odločitev na junijskem vrhu. Obenem so Ankaro pozvali, naj se vzdrži ponovnih provokacij, v nasprotnem primeru pa zagrozili, da bo Unija uporabila vse razpoložljive možnosti. Vladavina prava in temeljne pravice ostajajo ključna skrb, so opozorili.

Izrazili so tudi pripravljenost za krepitev sodelovanja s Turčijo na področju migracij, zlasti pri zaščiti meje, v boju proti nezakonitim migracijam in vračanju nezakonitih prebežnikov in zavrnjenih prosilcev za azil v Turčijo v skladu z migracijskim dogovorom EU-ja ter Turčije iz leta 2016.

Vse več napetosti

Turško zunanje ministrstvo je v četrtek zvečer izrazilo upanje, da postavljanje pogojev in "obravnava samo določenih področij ter njihova preložitev na junij ne bodo vodili do izgube pozitivnega zagona z EU-ja".

Poudarilo pa je, da Unija ni pristojna za to, da bi lahko turško vrtanje nafte in plina v vzhodnem Sredozemlju opredelila kot nezakonito, ter za takšno retoriko okrivila Grčijo.

Napetosti med Unijo in Turčijo so se zaostrile lani, ko je Ankara večkrat v sporno območje v vzhodnem Sredozemlju z namenom iskanja nahajališč zemeljskega plina in nafte poslala ladje za raziskave morskega dna, s tem pa razjezila Unijo ter njeni članici Grčijo in Ciper. Novembra je Turčija svojo ladjo Oruc Reis umaknila s spornega območja, obe strani pa sta posledično omilili retoriko.

Ankara je sporočila še, da "pozdravlja prizadevanja za izboljšanje odnosov med Turčijo in EU-jem na podlagi pozitivne agende".