Poročilo vključuje tudi fotografije. Na tej premier Johnson na eni izmed zabav. Foto: Reuters
Poročilo vključuje tudi fotografije. Na tej premier Johnson na eni izmed zabav. Foto: Reuters

"Številni izmed teh dogodkov se ne bi bili smeli zgoditi," ugotavlja poročilo, ki ga je pripravila visoka javna uradnica Sue Gray. "Višje vodstvo, tako politično kot uradniško, mora nositi odgovornost za to kulturo," je dodala v poročilu.

Več dogodkov v vladnih prostorih v času prepovedi druženja, ki jih je preiskovala, so se namreč udeleževali vodilni člani vlade, in sodelavci so po njenih besedah sklepali, da je tudi njihova udeležba dovoljena.

"Javnost ima pravico na takih krajih pričakovati najvišje standarde vedenja, in kar se je zgodilo, očitno tega ne dosega," je zapisala v poročilu, ki ga povzema britanski BBC.

V 37-stranskem poročilu so podrobno popisali številne zabave na Downing Streetu. Na poslovilni zabavi za enega zaposlenih 18. junija je, denimo, ena oseba bruhala. Ena izmed zabav je trajala do 4. ure zjutraj. Na eni izmed sten so odkrili sledove vina. Poročilo navaja tudi SMS-sporočila vinjenim zaposlenim, naj zgradbo raje zapustijo pri zadnjem vhodu, poroča Guardian.

Johnson se je opravičil za "kratko druženje"

Britanski premier Boris Johnson se je po objavi poročila parlamentu znova opravičil za "kratko druženje v času kosila", ki se ga je udeležil in za katerega ga je kaznovala policija.

Premier še zmeraj trdi, da njegova "kratka" udeležba na nekaj srečanjih ni bila kršitev pravil, so pa bila pravila kršena, potem ko je sam odšel.

Zabav se je sicer udeležil, ker se mu je zdelo "prav", da se zahvali odhajajočim zaposlenim, za katere so priredili zabave.

Johnson se je zaradi udeležbe na zabavah znašel pod pritiskom javnosti in opozicije, pa tudi znotraj lastne stranke, vendar je vse pozive k odstopu zavračal.

Policija zaradi zabav oglobila 83 ljudi, tudi Johnsona

Sue Gray je prvo različico poročila o spornih zabavah, ki so na sedežu britanske vlade potekale v času strogih omejitev javnega življenja, objavila že januarja, objavo celotnega besedila pa zadržala, saj je policija napovedala lastno preiskavo dogajanja.

Policijska preiskava se je končala, skupno 123 glob so izdali 83 ljudem, tudi premierju Borisu Johnsonu. A ker na dan prihajajo novi dokazi o še več spornih dogodkih, se je policija znašla pod pritiskom, naj preiskavo znova odpre.

Nove fotografije spornih druženj

V ponedeljek so tako, denimo, na dan prišle fotografije iz novembra 2020, ko je bilo v Veliki Britaniji prepovedano javno zbiranje, na katerih se premier ob hrani in pijači druži z več ljudmi in ne upošteva omejitev, ki so veljale takrat.