Macron bo komuniciral z Iranom. Trump ne. Foto: Reuters
Macron bo komuniciral z Iranom. Trump ne. Foto: Reuters

Drugi dan vrha, ki se je uradno začel s sobotno večerjo, so bile v ospredju predvsem aktualne politične krize, med drugim vprašanje skupnega nastopa do Irana in odnosi z Rusijo. V središču pozornosti so bili poleg Irana tudi požari v amazonskem pragozdu ter Trumpovo srečanje z novim britanskim premierjem Borisom Johnsonom.

Voditelji naj bi se po navedbah diplomatskih virov strinjali, da francoskemu predsedniku Emmanuelu Macronu zaupajo, naj govori s Teheranom in nanj naslovi skupno sporočilo, kar pa je ameriški predsednik Donald Trump zanikal, rekoč, da se o tem sploh ni pogovarjal.

Največje presenečenje vrha do zdaj. Foto: Reuters
Največje presenečenje vrha do zdaj. Foto: Reuters

Trumpa je nato po navedbah Bele hiše nepričakovani obisk iranskega zunanjega ministra Džavada Zarifa presenetil. Kratki obisk se je že končal. Zarif se je na pogovorih zadržal dobre tri ure, govoril pa je tudi s francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom, ki je druge voditelje skupine G7 o obisku obvestil "dovolj zgodaj". "Vse je bilo organizirano zelo na hitro, zgodilo se je v le nekaj urah," so za Reuters sporočili iz Elizejske palače.

Na pogovorih o Iranu sicer voditeljem ni uspelo prepričati ameriškega predsednika Donalda Trumpa, naj znova izda dovolilnice določenim državam za uvoz iranske nafte.

Zarif s francoskimi predstavniki o jedrskem sporazumu

Letošnje srečanje se prvič ne bo sklenilo s podpisom končnega dogovora navzočih, da bi se izognili morebitnim nestrinjanjem in jezikovni oviri, pa piše Deutsche Welle.

Trump: "Johnson je prava oseba za izvedbo brexita

Odmeva tudi srečanje britanskega premierja Johnsona in ameriškega predsednika Trumpa, ki se veseli brexita, saj bo London "odvrgel sidro z gležnja", Otoku pa obljublja "velik trgovinski dogovor".

Potem ko je Trump še pred samim vrhom G7 v Biarritzu v Franciji dvignil nov val prahu z napovedjo dodatnih ameriških carin na kitajsko uvozno blago in uvedbo carin na francosko vino, če bo začela Francija pobirati digitalni davek, ki bi prizadel ameriške spletne velikane, je v nedeljo ob robu vrha sedmih najbolj razvitih držav sveta zavel nekoliko prijetnejši veter.

Trump je na prvem srečanju z britanskim enfant terriblom, premierjem Borisom Johnsonom, znova poudaril, da je Johnson "prava oseba" za izvedbo brexita. Spodbudne besede za novopečenega britanskega premierja, ki se je le dan prej zapletel v besedni dvoboj s predsednikom Evropskega sveta Donaldom Tuskom.

Več možnosti za dogovor o brexitu po srečanju Johnson-Tusk?

Johnson po srečanju s Tuskom vidi več možnosti za dogovor o brexitu. Foto: EPA
Johnson po srečanju s Tuskom vidi več možnosti za dogovor o brexitu. Foto: EPA

Johnson in Tusk sta se ob robu srečanja tudi sešla v "pristno pozitivnem vzdušju", ocenjuje britanski BBC.

Britanski premier je ocenil, da je nov dogovor o brexitu mogoč, a ne zelo verjeten. S tem je precej omilil svojo retoriko, saj je prej možnosti označeval za "ena proti milijon".

"Vse je odvisno od naših prijateljev in partnerjev v EU-ju. Dogovor je mogoč. Vseeno se moramo pripraviti na razhod brez dogovora," je za BBC dejal Johnson. Tusk je na drugi strani dejal, da je EU odprt do alternativ za irsko varovalo, ki pa morajo biti realistične in izvedljive nemudoma.

Pred vrhom je Tusk na Twitterju zapisal: "Upam, da se ne bo (Johnson) v zgodovino zapisal kot 'gospod brez dogovora' (Mr. No Deal)." Johnson mu je vrnil žogico: "Če Donald Tusk ne želi oditi kot 'gospod brez dogovora', potem upam, da bo tudi on ponotranjil to misel."

Trump: Sklenili bomo največji sporazum do zdaj

Na jutranjem sestanku ob zajtrku je Trump dejal, da se bo dvostranska trgovinska pogodba med ZDA in Združenim kraljestvom po brexitu zgodila hitro. "Sklenili bomo zelo velik trgovinski sporazum, največjega z Združenim kraljestvom do zdaj ... Zdaj več ne bodo imeli ovir, za svoj gleženj ne bodo imeli več pritrjenega sidra," je dejal Trump po poročanju BBC-ja.

Združeno kraljestvo kot član EU-ja z drugimi državami ne sme sklepati lastnih pogodb, ki ne bi bile v skladu z EU-jem, hkrati pa EU z ZDA nima podpisanega sporazuma o prosti trgovini. London je še pred izstopom iz EU-ja podpisal dogovor o nadaljevanju 13 pogodb z 38 državami.

Johnson, ki je že v soboto dejal, da bo poskušal pritisniti na ameriškega kolega glede zmanjšanja svetovnih trgovinskih napetosti, je Trumpu odvrnil, "ko ravno govoriva o sidrih, Donald, za naše ladje bi si želeli, da bi lahko, recimo, plule od New Yorka do Bostona, česar zdaj ne morejo narediti".

G7: Več možnosti za nov dogovor o brexitu?

Navedel je tudi primer ameriške trgovinske omejitve, saj da klasično britansko pito iz svinjskega mesa Melton Mowbray prodajajo na Tajskem in na Islandiji, ne pa tudi v ZDA, "močno omejen je tudi izvoz vin – če želimo izvoziti vina, pridelana v Angliji, jih lahko v ZDA prodajamo le prek ameriških distributerjev". London tudi ni naklonjen visokim carinam v ZDA, ki so ovira britanskim podjetjem. Vse te omejitve bi morale ZDA odpraviti, če bi želele trgovinski dogovor z Združenim kraljestvom.

ZDA bo Japonski prodajala presežek koruze

Na dvostranskem srečanju se je Trump s premierjem Šinzom Abejem dogovoril za trgovinski dogovor v vrednosti sedem milijard dolarjev, ki naj bi ga podpisali prihodnji mesec v New Yorku.

Dogovor obsega področje kmetijstva, industrijskih presežkov in digitalne trgovine. Trump je nato dejal, da bo Japonska odkupovala presežek ameriške koruze. Abe je dodal, da bo "morebitne nakupe" prevzel zasebni sektor.

Tusk: Za Rusijo v G7 ni prostora

Ravno zaradi kritik o ameriških carinah je Trump predčasno zapustil lanski vrh G7 v Kanadi (na fotografiji ameriški predsednik Donald Trump s kanadskim premierjem Justinom Trudeaujem). Foto: Reuters
Ravno zaradi kritik o ameriških carinah je Trump predčasno zapustil lanski vrh G7 v Kanadi (na fotografiji ameriški predsednik Donald Trump s kanadskim premierjem Justinom Trudeaujem). Foto: Reuters

Voditelji so ob gospodarskih temah spregovorili tudi o političnih vprašanjih, med drugim tudi o odnosih z Rusijo, ki je bila leta 2014 izključena iz skupine po priključitvi ukrajinskega polotoka Krim.

Na poziv Trumpa, da je morda čas, da se za mizo vrne tudi Rusija, je Tusk dejal, da zanjo med sedmerico ni prostora in da bi bilo celo bolje, da bi povabili Ukrajino.

Strinjali so se le o "okrepitvi dialoga in koordinaciji" glede obstoječe krize v odnosih z Rusijo.

Pomoč za požare v amazonskem pragozdu

Svetovni voditelji so se v Biarritzu dogovorili, da bodo "čim prej" pomagali državam, ki so jih prizadeli obsežni požari, ki divjajo v amazonskem pragozdu, je dejal Macron. Kot je dodal, vzpostavljajo stik z južnoameriškimi državami, šlo pa naj bi za "tehnično in finančno pomoč", vendar podrobnosti ni razkril.

Francoski predsednik je že pred začetkom vrha požare označil za mednarodno krizo in vztrajal, da o tem spregovorijo tudi svetovni voditelji. Zavzel se je za konkretno ukrepanje vseh držav v Biarritzu v sodelovanju z državami na območju Amazonije.

Brazilski predsednik Jair Bolsonaro je po močnem pritisku in pozivih evropskih voditeljev k ukrepanju za zaščito "pljuč sveta" v petek vendarle odobril napotitev brazilskih oboroženih sil v boj proti požarom. Zaskrbljenost zaradi požarov, ki pustošijo amazonski pragozd, je danes izrazil tudi papež Frančišek in pozval k ukrepanju.

Zasedanje G7 spremljajo tudi protesti. V mestu Bayonne blizu Biarritza je dopoldne več sto demonstrantov protestiralo proti okoljski politiki držav G7 in predsednika Macrona. Foto: Reuters
Zasedanje G7 spremljajo tudi protesti. V mestu Bayonne blizu Biarritza je dopoldne več sto demonstrantov protestiralo proti okoljski politiki držav G7 in predsednika Macrona. Foto: Reuters

Protestniki naveličani politične elite

Proti vrhu G7 potekajo tudi protesti, vendar protestniki ob izjemno strogem policijskem varovanju ne morejo do Biarritza. Večina protestnikov pravi, da so se naveličali politične elite brez stika z navadnimi ljudmi, navaja Al Džazira.

Sobotnega pohoda med mestoma Hendaye in Iruna na španski meji se je po navedbah organizatorjev udeležilo 15.000 ljudi, po navedbah policije pa 9000. V nedeljo je več sto ljudi protestiralo proti okoljski politiki držav G7.

Voditelji G7 o trgovinskih sporih in podnebnih spremembah