Foto: Reuters
Foto: Reuters

Kot je povedal predstavnik Elizejske palače, je Macron "ustvaril pogoje za visoko stopnjo zbližanja znotraj skupine G7, potem ko je dobil pojasnila Donalda Trumpa" glede ključih vprašanj, o katerih bodo voditelji razpravljali na vrhu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Trump je po dve uri trajajočem kosilu s francoskim predsednikom prek Twitterja sporočil, da se dogajajo številne dobre stvari za obe državi. "Pomemben konec tedna z drugimi svetovnimi voditelji!" je dodal.

V Biarritzu v Franciji se je s skupno večerjo začel vrh sedmih najrazvitejših gospodarstev sveta (G7) – Francije, Italije, Japonske, Kanade, Nemčije, ZDA in Združenega kraljestva.

Srečanje bo predvidoma zaradi vse hujše trgovinske vojne med ZDA in Kitajsko, padanja Nemčije v recesijo ter pričakovanjem brexita brez dogovora po pisanju portala Politico izjemno težavno.

Pomembne teme bodo tudi goreči amazonski pragozd, podnebne spremembe in Iran.

Macron: Trgovinske napetosti slabe za vse

G7 v luči trgovinske vojne med ZDA in Kitajsko

Ameriška administracija se je še pred prihodom lotila gostitelja Macrona, da bo "razdejal G7" in pozornost s trgovine skušal speljati na podnebne spremembe, na področju katerih so ZDA izolirane.

Vendar je francoski predsednik Macron v videoposnetku pred vrhom dejal, da je eden od njegovih glavnih ciljev na vrhu prepričati vse partnerje, da so trgovinske napetosti slabe za vse.

"Doseči moramo neko obliko deeskalacije, stabilizirati stvari in se izogniti tej trgovinski vojni, ki poteka povsod," je povedal francoski predsednik in se zavzel za "resnično ponovno okrevanje" svetovnega gospodarstva. "Prizadevati si moramo za več rasti in več delovnih mest," je poudaril v videonagovoru pred vrhom.

Johnson, Merkel in Macron. Foto: Reuters
Johnson, Merkel in Macron. Foto: Reuters

Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk je posvaril, da bodo trgovinske vojne vodile v recesijo: "Trgovinske vojne med članicami G7 bodo vodile v spodjedanje že načetega zaupanja med nami."

Trgovinske vojne zaostruje predvsem ameriški predsednik Donald Trump, ki je pred odhodom v Francijo zagrozil, da bo v odziv na francoski davek za tehnološke velikane uvedel carine na francosko vino.

Macron in Trump sta se še pred uradnim začetkom vrha v Biarritzu sešla na dveurnem kosilu. "Z Emmanuelom imava dosti skupnega. Že dolgo sva prijatelja. Vsake toliko se nekoliko spreva, a ne preveč," je Trump pohvalil njun odnos. "Za zdaj je vse v redu. Ta konec tedna bomo dosegli veliko," je optimističen ameriški predsednik.

Protesti proti vrhu G7

Carinska vojna med ZDA in Kitajsko

Trump je v petek zvečer pričakovano vrnil udarec Kitajski in napovedal dodaten dvig carin na kitajski uvoz. S tem se je odzval na potezo Pekinga, ki je napovedal nove carine na dodatnih 75 milijard dolarjev vrednega ameriškega uvoza v državo.

Na 250 milijard dolarjev uvoza, ki je že zdaj obremenjen z dodatnimi 25-odstotnimi carinami, bodo tako ZDA po navedbah Trumpove administracije carine s 1. oktobrom zvišale na 30 odstotkov. Na 300 milijard dolarjev uvoza, ki še ni dodatno ocarinjen, pa je že prej napovedane dodatne 10-odstotne carine zvišala na 15 odstotkov.

Brexit: Kdo bo gospod brez dogovora?

Johnson na sprejemu v Biarritzu. Foto: Reuters
Johnson na sprejemu v Biarritzu. Foto: Reuters

Ob robu vrha bo ena glavnih tem napovedani britanski odhod iz Evropske unije. Britanski premier Boris Johnson je sicer ob prihodu na vrh povedal, da sta njegovi prioriteti na srečanju stanje svetovne trgovine in rast protekcionizma. Prizadeval si bo, da bo Združeno kraljestvo delovalo kot navzven odprta država za prostotrgovinske sporazume.

Nato je komentiral navedbe predsednika Evropskega sveta Tuska, ki je dan pred začetkom vrha tvitnil: "Upam, da si premier Johnson ne želi biti zapisan v zgodovino kot gospod brez dogovora." Tusk je sporočil, da je Evropska unija pripravljena poslušati operativne in realistične britanske ideje, sprejemljive za vse članice, vključno z Irsko.

"Svojim prijateljem v EU-ju sporočam: če si ne želijo brexita brez dogovora, se moramo znebiti irskega varovala. Če Donald Tusk ne želi biti znan kot "gospod brez dogovora", naj ima to v mislih," je Johnson vrnil žogico predsedniku Evropskega sveta.

G7 pripravlja ukrepe za požare v Braziliji

Sorodna novica Skupina G7: Je sploh še smiselna in kakšen je njen domet?

Evropski voditelji so še pred začetkom vrha obsodili ravnanje Brazilije ob gromozanskem požaru v "pljučih sveta". Francija in Irska sta že napovedali zaporo trgovinskega sporazuma Mercosur, ki ga je Evropska unija sklenila z državami južnoameriškega trgovinskega bloka.

Francosko predsedstvo vrhu je sporočilo, da države G7 že pripravljajo konkretne ukrepe glede požarov.

Tusk je še pred prihodom na vrh poudaril, da si težko predstavlja, da bi države članice ratificirale trgovinski sporazum med EU-jem in Mercosurjem, dokler bo Brazilija dopuščala uničevanje amazonskega pragozda. "Ne bomo zgolj izdali poziva, ampak bomo sprožili mobilizacijo vseh sil (v Biarritzu) v sodelovanju z amazonskimi državami, da bi investirali v boj proti tem požarom in ponovno pogozdovanje," je poudaril Macron.

Na drugi strani Nemčija po navedbah Politica nasprotuje francoski pobudi za blokado prostotrgovinskega sporazuma. Nemško gospodarstvo, ki tone proti recesiji, je namreč močno odvisno od izvoza, Mercosur pa bi odprl veliko priložnost za nemško avtomobilsko in inženirsko industrijo.

Nemška kanclerka Angela Merkel je v videu, objavljenem pred vrhom, povedala, da bo zaradi tako velikega števila težav časa na srečanju zelo malo. Tudi ona je sicer izrazila pretresenost zaradi požarov v Amazoniji, nemški zunanji minister Heiko Maas pa je opozoril, da je trgovinski dogovor med EU-jem in južnoameriškim trgovinskim blokom zaradi požarov ogrožen.

Poostrena varnost in protesti

Policija je zaprla vse poti do Biarritza. Foto: Reuters
Policija je zaprla vse poti do Biarritza. Foto: Reuters

Vrh v francoskem mestu ob Biskajskem zalivu spremljajo protesti. Protestniki so se sprehodili iz francoskega mesta Hendaye, ki je od Biarritza oddaljeno 30 kilometrov, do mesta Irun na španski strani meje. Približno štiri kilometre dolgega pohoda se je po navedbah organizatorjev udeležilo 15.000 ljudi, policija medtem navaja, da jih je prišlo 9.000.

Med njimi so bili nasprotniki kapitalizma, zagovorniki drugačne globalizacije in ekologi. Prišlo je tudi nekaj predstavnikov gibanja rumenih jopičev, ki so konec lanskega leta in na začetku letošnjega protestirali na francoskih ulicah.

Za varnost sicer skrbi 13.000 francoskih policistov. Biarritz so popolnoma zaprli, sosednje mesto Bayonne je polno policije. Že ponoči so se protestniki spopadli s policisti, pri čemer so aretirali 17 ljudi.

Požari v Amazoniji ena glavnih tem na vrhu G7