Foto: Reuters
Foto: Reuters

Kot je poročal The Telegraph, naj bi se v pisarnah zbralo okoli 30 ljudi, ki so pili alkohol in plesali. V tistem času je bilo v državi prepovedano srečanje dveh gospodinjstev v zaprtem prostoru, zunaj pa se je lahko družilo do šest ljudi ali dve gospodinjstvi.

Tiskovna predstavnica premierja je potrdila, da je imel nekdanji direktor komunikacij James Slack omenjeni večer poslovilni govor, preden je nastopil nov položaj kot namestnik urednika časopisa Sun. Slack se je opravičil za "jezo in bolečino", ki ju je povzročil dogodek, ki se "ne bi smel zgoditi v času, ko se je".

Hkrati je v kleti premierjevih prostorov potekala zabava za enega od Johnsonovih osebnih fotografov, še navaja BBC. Udeleženci obeh zabav naj bi se po navedbah Telegrapha potem združili na vrtu, kjer se je zabava nadaljevala čez polnoč.

Obe zabavi sta potekali v času žalovanja za princem Filipom, ki je bilo razglašeno za obdobje med 9. in 17. aprilom. "Globoko obžalujemo, da se je to zgodilo v času nacionalnega žalovanja. Downing Street se je palači že opravičil," je novinarjem danes povedal tiskovni predstavnik urada premierja.

Premier Boris Johnson se omenjenih zabav ni udeležil. V tistem času je bil na podeželskem vladnem posestvu Chequers, 50 kilometrov severozahodno od Londona.

Zadnja razkritija so se v javnosti pojavila po tem, ko se je na Johnsona usul plaz kritik, ker se je udeležil zabave na vrtu Downing Streeta v času prvega zaprtja države. Še predtem se je pojavil posnetek neke druge zabave Johnsona z osebjem na Downing Streetu za božič 2020, ko je v državi prav tako veljala prepoved druženja.

Javnost je nad razkritji ogorčena, opozicija pa premierja obtožuje, da je izgubil vso moralno avtoriteto za vodenje države. Vse tri glavne opozicijske stranke so danes tako zahtevale njegov odstop.

Dozdajšnji zvesti podpornik premierja Andrew Bridgen pa je medtem postal zadnji konservativni poslanec, ki je potrdil, da je vplivnemu odboru konservativnih poslancev predložil pismo o nezaupnici Johnsonu. Če bo to storilo 15 odstotkov ali 54 od 360 konservativnih poslancev v parlamentu, bo odbor sprožil postopek za izbiro novega vodje stranke. Po poročanju časopisa Daily Telegraph je pisma poslalo že 30 poslancev.

Johnson se je opravičil zaradi zabav