Kadirov je v intervjuju za televizijo Grozni TV zatrdil, da je zdrav, pri čemer pa je bilo na posnetku videti, da je imel na desni roki pritrjen kateter. Pozneje je bil ta posnetek umaknjen z Instagrama državne čečenske televizije, ki je Kadirova intervjuvala, navaja BBC.

Ramzan Kadirov, tesen zaveznik ruskega predsednika Vladimirja Putina, Čečeniji že leta vlada s trdo roko. Foto: Reuters
Ramzan Kadirov, tesen zaveznik ruskega predsednika Vladimirja Putina, Čečeniji že leta vlada s trdo roko. Foto: Reuters

Ruski viri: Kadirov se je zdravil v Moskvi
Predtem je Kadirov v torek vodil zasedanje vlade, na kateri so nekateri njegovi sodelavci nosili maske, nihče pa ni sedel zraven Kadirova, ki je desno roko vseskozi držal pod mizo. Prejšnji teden so ruske novičarske agencije poročale, da je bil Kadirov zaradi suma, da je okužen z novim koronavirusom, prepeljan iz Čečenije v Moskvo v eno od bolnišnic. Kadirov oziroma čečenske oblasti niso uradno potrdile zdravljenja v Moskvi.

Kadirov se je v čečenskih medijih znova pojavil po šestih dneh odsotnosti. "Po svetu je okuženih na milijone ljudi, na desettisoče jih je umrlo. Ali nimam pravice biti bolan? Ali nimam pravice imeti katetra, s katerim krepim svojo imunost. Mar nisem človek," se je med drugim Kadirov spraševal v intervjuju.

V Rusiji umrlo več kot 4000 ljudi
Covid-19 je sicer v Rusiji zahteval več kot 4000 življenj. V zadnjih dneh je umrlo še 174 ljudi, skupaj pa 4142 življenj. To je sicer enako število kot v torek, ko so prvič zaznali to rekordno število mrtvih zaradi covida-19 v enem dnevu. Ruske oblasti so že napovedovale, da je v maju pričakovati več smrtnih žrtev covida-19 kot v aprilu, in sicer zaradi umiranja bolnikov s koronavirusno boleznijo 19, ki so na zdravljenju v bolnišnicah od vrhunca epidemije v državi pred nekaj tedni.

Med drugimi sta se z novim koronavirusom okužila tudi ruski premier Mihail Mišustin in uradni govorec Putina Dimitrij Peskov.