Denaro je živel običajno življenje vsem na očeh. Foto: Reuters
Denaro je živel običajno življenje vsem na očeh. Foto: Reuters

60-letnega Denara so po 30 letih ujeli 16. januarja letos. Policija domneva, da je večji del zadnjega leta preživel v mestu Campobello di Mazara z 11.000 prebivalci, v bližini kraja, kjer živi njegova mama. Živel je popolnoma normalno življenje, nakupoval na tamkajšnji tržnici in trgovinah.

"Z družino smo proslavili njegovo prijetje. V zaporu je in zanj veljajo stroga pravila," je za Reuters povedal Catalano. Njegov brat in še štirje policisti so varovali Borsellina, velikega borca proti mafiji, ko je bila zanje usodna bomba pod avtomobilom.

Zloglasnega mafijca, ki so ga iskali zaradi 50 umorov in je bil med najbolj iskanimi kriminalci na svetu, so nazadnje potrjeno videli leta 1993, zato je imela policija težave pri prepoznavanju, še dodatno pa je iskanje otežila izjemna predanost članov njegovega klana, ki so ga vseskozi ščitili.

Reuters se je pogovarjal z več deset prebivalci Campobella in Castelvetrana, od koder Denaro izvira, pa tudi s policisti in tožilstvom. Kot so razkrili policisti, je v primeru Denara še bolj kot v drugih predelih Italije obveljalo pravilo "omerta" oz. častni molk. Skoraj nihče ni spregovoril. "V povezavi z Denarom sem prijel najmanj 200 ljudi. Samo en človek se je odločil za sodelovanje s pravosodjem," je dejal tožilec Roberto Piscitello, ki je skušal Denara ujeti med letoma 1996 in 2008. "V bližnjih pokrajinah Palermo in Agrigento, je polovica prijetih spregovorila."

Sorodna novica V Italiji aretirali najbolj iskanega mafijca Mattea Messino Denara

Izdala ga je bolezen

V primeru Denara niso bili njegovi mafijski kolegi tisti, ki so privedli do njegovega prijetja, temveč njegova bolezen. Policija je sporočila, da so ga ujeli, potem ko so se prek posnetih pogovorov njegovih sorodnikov dokopali do informacije, da ima raka. Že dolgo so sicer domnevali, da živi na domači Siciliji. Podroben pregled bolnikov z rakom je razkril, da je bil moški z imenom Andrea Bonafede na operaciji v mestu na zahodu otoka Mazari del Vallo, hkrati pa je njegov telefonski signal razkril, da je aktiven na drugem koncu otoka. Preiskovalci so takrat dobili prvo trdno potrdilo, da se Denaro skriva pod lažno identiteto, so razkrili sodni dokumenti, v katere je dobil vpogled Reuters.

Nato se je izkazalo, da bo bolnik prejel kemoterapijo v Palermu 16. januarja. Policija je takrat obkolila kliniko in prijela Denara. Ta je takoj priznal svojo pravo identiteto, a dal takoj vedeti, da ne bo prelomil molka, ki velja znotraj mafije.

Protesti prebivalcev ob začetku sojenja Denaru. Foto: Reuters
Protesti prebivalcev ob začetku sojenja Denaru. Foto: Reuters

Zdaj tožilci sestavljajo zgodbo, kako se mu je uspelo izmuzniti oblastem vseh 30 let. V ospredju je zdaj preiskava resničnega Andree Bonafede, ki predtem ni imel kazenske kartoteke. Bonafede, ki je zdaj v priporu, je priznal, da je poznal Denara že iz mladosti in da je mafijcu kupil stanovanje v Campobellu di Mazara. Policija preiskuje tudi njegovega voznika Giovannija Luppina, oljkarja, ki prav tako ni imel kazenske kartoteke. Ta je ugašal oba svoja prenosna telefona, zaradi česar tožilstvo sumi, da je skušal s tem preprečiti, da bi ga izsledili. Luppino je sicer dejal, da ni vedel, kdo je njegova stranka.

Kot je pojasnil vodja tožilstva v Palermu Maurizio de Lucia, so osebe, kot je Bonafede, prva povezava v begunski matrici: oni so tisti, ki poskrbijo za osnovne potrebe. A kot pravi de Lucia, je imel Denaro veliko obsežnejše povezave. "Njegov teritorij mu je pomagal dolga leta. Upravičeno lahko domnevamo, da so ga ščitili številni, tudi uradniki, podjetniki ..." Med tistimi, ki jih že preiskujejo, je njegov zdravnik Alfonso Tumbarello, čigar odvetnik je sicer prepričan, da bo lahko dokazal njegovo nedolžnost.

Dokumenti so razkrili, da naj bi Denaro v letih, ko je bil na begu, odpotoval v Španijo, Grčijo in Avstrijo. Glavni fokus njegovih poslov je bila zahodna Sicilija, zato domnevajo, da je tam preživel tudi največ časa. V regiji so v zadnjih letih prijeli več mafijcev nižjega ranga, s čimer se je zmanjševal njegov krog, so si pa z aretacijami manj pomembnih kriminalcev zmanjšali možnosti za dostop do Denara. "Toda nismo mogli žrtvovati pravice. Nismo mogli pustiti mafijcev na ulicah," je dejal tožilec Paolo Guido, ki je v zadnjih letih vodil lov na Denara.