Messina Denaro po aretaciji na zasebni kliniki v Palermu. Foto: Reuters
Messina Denaro po aretaciji na zasebni kliniki v Palermu. Foto: Reuters

Mafijskega šefa so aretirali na zasebni kliniki La Maddalena v Palermu, kamor je "odšel na terapevtsko zdravljenje", je povedal poveljnik italijanskih posebnih enot Pasquale Angelosanto.

Italijanska premierka Giorgia Meloni se je italijanski policiji zahvalila za aretacijo in jo označila za "veliko zmago" Italije v boju proti mafiji.

Podpredsednik italijanske vlade Matteo Salvini je novico označil kot "lep dan za Italijo" in opozorilo mafiji, da so tudi največji zločinci na begu prijeti.

"To bo dan, ki bo ostal v zgodovini naše države. Aretacija šefa pomeni veliko zmago za državo in prelomnico v boju, ki ga institucije in organi pregona vodijo v boju proti mafiji," pa je dejal župan Palerma Roberto Lagalla.

Obsojen na dosmrtni zapor zaradi vpletenosti v umor tožilcev

60-letni Messina Denaro je bil leta 2002 v odsotnosti obsojen na dosmrtni zapor zaradi vloge pri umorih znanih protimafijskih tožilcev Giovannija Falconeja in Paola Borsellina leta 1992.

Grozi mu tudi dosmrtna zaporna kazen zaradi vloge v bombnih napadih v Firencah, Rimu in Milanu, v katerih je leta 1993 umrlo deset ljudi.

Istega leta je po navedbah tožilstva sodeloval pri organizaciji ugrabitve 12-letnega dečka Giuseppeja Di Mattea, s čimer so hoteli njegovega očeta odvrniti od pričanja. Dečka so po dveh letih ujetništva usmrtili.

30 let na begu

Messina Denaro je bil na begu od leta 1993. Čeprav se mu je policija z aretacijami sorodnikov in bližnjih sodelavcev pogosto približala, ga nikoli ni ulovila.

Poster italijanske policije iz leta 2011. Foto: EPA
Poster italijanske policije iz leta 2011. Foto: EPA

Bil je številka ena na italijanskem seznamu najbolj iskanih kriminalcev, pri čemer je bila njegova edina znana fotografija iz začetka devetdesetih let, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Leta 2015 je policija odkrila, da je s svojimi najožjimi sodelavci komuniciral s t. i. sistemom pizzini, kar v italijanščini pomeni "majhni koščki papirja". Mafijci so si v tem sistemu na kmetiji na Siciliji pod skalo puščali drobne, zložene papirnate lističe s sporočili.

Italijanska policija je septembra lani ocenila, da je Messina Denaro kljub odsotnosti še zmeraj vodil mafijske posle Cosa Nostre na zahodu Sicilije.

60-letni Messina Denaro z vzdevkom Diabolik, ki ga je dobil po zamaskiranem stripovskem antijunaku, velja za naslednika šefov Cose Nostre, Salvatoreja "Tota" Riine in Bernarda Provenzana, ki sta umrla v zaporu v letih 2016 in 2017.

V Italiji prijeli najbolj iskanega mafijskega botra