Fotografija je simbolična. Foto: AP
Fotografija je simbolična. Foto: AP

Po navedbah policije so kapitana ujeli v torek zvečer v Rimu, ko se je sestal z uslužbencem ruskega veleposlaništva. Ob tem se je skliceval na diplomatsko imuniteto.

Dogodek je potrdilo tudi rusko veleposlaništvo v Rimu, drugih podrobnosti ni razkrilo. Sporočili so le, da je uradnika v pisarni vojaškega atašeja v torek ustavila policija.

Italijansko zunanje ministrstvo je poklicalo na pogovor ruskega veleposlanika v Rimu Sergeja Razova in ga obvestilo o takojšnjem izgonu dveh ruskih diplomatov, vpletenih v to zelo resno afero, je sporočil italijanski zunanji minister Luigi di Maio.

Italijanska policija je sporočila, da so domnevnega vohuna v mornarici odkrili po dolgotrajni preiskavi, ki jo je vodila italijanska notranja obveščevalna služba AISI ob podpori generalštaba vojske.

Predajal informacije o italijanski obrambi

Po poročanju časnika La Repubblica je aretirani kapitan delal v uradu načelnika generalštaba italijanske vojske in je imel dostop do številnih dokumentov, ki zadevajo italijansko obrambo in dejavnosti zveze Nato. Kot je poročal časopis Corriere della Sera, je Rus italijanskemu častniku plačal 5000 evrov v gotovini.

Po poročanju italijanskih medijev gre za najresnejši vohunski incident z Rusijo po koncu hladne vojne.

Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je v odzivu dejal: "Nimamo informacij o razlogu ali okoliščinah tega pridržanja". Ob tem je izrazil upanje v nadaljevanje pozitivnih in konstruktivnih odnosov med Rusijo in Italijo.

Rusija se je zapletla v vrsto sporov z zahodnimi državami, z Italijo pa ima razmeroma tople odnose. Nekdanji italijanski premier Silvio Berlusconi je prijatelj ruskega predsednika Vladimirja Putina.