Po besedah Karla III. sta Nemčija in Velika Britanija prevzeli pomembno vodilno vlogo pri podpiranju Kijeva. Foto: Reuters
Po besedah Karla III. sta Nemčija in Velika Britanija prevzeli pomembno vodilno vlogo pri podpiranju Kijeva. Foto: Reuters

"V Evropo se je vrnila vojna nadloga, agresivna vojna proti Ukrajini je prinesla nepredstavljivo trpljenje toliko nedolžnih ljudi," je dejal britanski monarh. "Varnost Evrope in naše demokratične vrednote so ogrožene. Toda svet ni ostal neodziven (...), pogum lahko črpamo iz enotnosti," je dodal in pohvalil pomoč, ki jo je Ukrajini doslej namenila Nemčija.

"Odločitev Nemčije, da Ukrajini zagotovi tako obsežno vojaško podporo, je izjemno pogumna, pomembna in dobrodošla," je nadaljeval in dodal, da sta Nemčija in Velika Britanija pri podpori Kijeva prevzeli "pomembno vodilno vlogo". Po njegovih besedah sta se namreč obe državi odločno odzvali na rusko agresijo in sprejeli odločitve, ki so bile v preteklosti morda nepredstavljive.

Nagovor v bundestagu, ki ga je Karel III. večinoma povedal v nemščini, je osrednji dogodek današnjega, drugega dne njegovega obiska v Nemčiji. Karla III. in kraljico soprogo Camillo so v bundestagu med drugim spremljali nemški predsednik Frank-Walter Steinmeier, kancler Olaf Scholz, predsednica bundestaga Bärbel Bas, predsednik bundesrata Peter Tschentscher in predsednik zveznega ustavnega sodišča Stephan Harbarth.

Bas je pohvalila trdnost britansko-nemških odnosov in dodala, da to velja tudi po odločitvi Londona, da izstopi iz EU-ja. "Velika Britanija in Nemčija sta in bosta ostali tesni zaveznici in zaupanja vredni partnerici," je dejala in izrazila hvaležnost za "nepogrešljiv in velik prispevek" Velike Britanije k osvoboditvi Evrope izpod nacionalsocializma in prijateljstvu z Nemčijo po drugi svetovni vojni.

Britanski kraljevi par je v Berlin prispel v sredo, potem ko je bil njun obisk v Franciji predtem preložen zaradi tamkajšnjih obsežnih protestov proti pokojninski reformi. Steinmeier je prvi državniški obisk britanskega kralja v tujini, ki velja za poskus ponovne vzpostavitve odnosov Velike Britanije z državami EU-ja po brexitu, označil za "pomembno evropsko gesto".

Karel III. na obisku v Nemčiji