Vatikanska kongregacija za nauk vere je sredi marca sporočila, da zanika možnost blagoslova parov istega spola in da "blagoslov oseb istega spola ne sme biti dovoljen". Čeprav Bog "blagoslovi vsakega svojega romarskega otroka na tem svetu, pa ne more blagosloviti greha". Ob tem so dodali, da to ni krivična diskriminacija, niti ni obsojanje istospolnih.

O izjavi je bil obveščen tudi papež, ki je soglašal z objavo.

Po poročanju agencije AFP pa se je duhovnik iz avstrijske župnije Hard Erich Baldauf pridružil "pobudi duhovnikov", ki so se odločili, da bodo na cerkvi izobesili mavrično zastavo, ki predstavlja raznolikost in je hkrati tudi simbol parade ponosa ter boja za pravice skupnosti LGBTQI+.

Kmalu po izobešanju zastave v Hardu so poročali o poskusu njene odstranitve, prejšnji torek pa je duhovnik Baldauf ugotovil, da je bila zastava zažgana. "To dejanje nas je pretreslo in razžalostilo," je dejal.

Storilca še niso našli.

Nekaj dni za tem je sledil še en požig mavrične zastave, tokrat v zahodni zvezni deželi Predarlska, tretjo zastavo pa so odtujili. Iz iste zvezne dežele poročajo o še dveh požigih zastav.

AFP opozarja, da je splošno javno mnenje v Avstriji naklonjeno istospolnim partnerskim zvezam, poroke so dovoljene od leta 2019. V nedavni raziskavi pa je 64 odstotkov anketiranih nasprotovalo odločitvi Vatikana.