Foto: Reuters
Foto: Reuters

"Takoj ko bom prišel na oblast, bom vse begunce poslal domov," je 18. maja, po prvem krogu predsedniških volitev, na katerem je osvojil 2,5 milijona glasov manj od Erdogana, dejal Kilicdaroglu in pri tem opozoril, da je v Turčiji trenutno že deset milijonov beguncev.

Navedeno število sicer močno odstopa od podatkov Združenih narodov. Po podatkih ZN-a namreč v Turčiji živi približno 3,9 milijona beguncev, večinoma iz Sirije. Erdogan je Kilicdarogluja obtožil sovražnega govora.

Profesor Murat Erdogan (ni v sorodu s predsednikom), ki izvaja redne raziskave o beguncih, po poročanju BBC-ja meni, da je skupno število sirskih beguncev in prebežnikov iz Irana, Iraka, Afganistana in Pakistana blizu šestim ali sedmim milijonom.

Dejal je, da diskurz o izgonu beguncev in prebežnikov "ni realističen". "Če govorimo o prostovoljni vrnitvi, to ni izvedljivo, prisilna pa bi pomenila, da bi moralo biti na dan vrnjenih več kot 50.000 ljudi," je dejal.

Več mesecev so bile glavna tema v Turčiji gospodarske težave, pred drugim krogom pa se je retorika stopnjevala in se začela vrteti okoli vprašanja beguncev.

BBC piše, da je retorika sicer neprijetna, a da bi lahko dosegla učinek. Javnomnenjske ankete namreč kažejo, da do 85 odstotkov turških državljanov hoče, da se begunci iz Sirije vrnejo v svojo domovino.

Politolog s carigrajske univerze Koc Nezih Onur Kuru je dejal, da skuša Kilicdaroglu na svojo stran pridobiti mlade volivce in volivke. Po njegovih besedah se zaveda občutka ogroženosti zaradi števila beguncev, terorističnih napadov in vojn v Siriji, Ukrajini in med Armenijo in Azerbajdžanom.

Erdogan medtem govori, da že pošilja sirske begunce nazaj in načrtuje še dodatne izgone. Njegov glavni zaveznik je skrajno desničarska stranka MHP.

V manipuliranem videu je povezal svojega nasprotnika s kurdsko Delavsko stranko Kurdistana, ki jo Turčija in Zahod označujeta za teroristično organizacijo. V petek je dejal, da bi Kilicdaroglujeva zmaga pomenila tudi zmago "terorističnih organizacij".

Kilicdarogluja podpira prokurdska stranka HDP, ker si želi konca "režima enega človeka", obenem pa je zaskrbljena zaradi njegovih povezav s skrajno desničarskimi nacionalisti.

V nedeljo je Erdogan favorit, a Kilicdaroglu pravi, da bi vseeno lahko zmagal, če pridobi 2,8 milijona glasov podpornikov ultranacionalističnega kandidata Sinana Ogana, ki je bil v prvem krogu tretji, ali osem milijonov glasov ljudi, ki v prvem krogu niso volili.