Po navedbah Kremlja se bosta Putin in Kim sešla na štiri oči. Foto: Reuters
Po navedbah Kremlja se bosta Putin in Kim sešla na štiri oči. Foto: Reuters

Kim Džong Un je v Vladivostok, kjer so ga pričakali z vojaškimi častmi, pripotoval z zelenim vlakom, že ob prečkanju meje z Rusijo pa je za rusko televizijo izrazil upanje, da bo "obisk kronan z uspehom in da bo koristen". Na poti Kima spremlja zunanji minister Ri Yong Ho.

Vrh, ki bo v četrtek potekal na Ruskem otoku nasproti pristanišča v Vladivostoku, bo prvo srečanje Kima s kakim tujim voditeljem po neuspešnem srečanju z ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom februarja v Hanoju, ki je bil namenjen vprašanju jedrske razorožitve Severne Koreje.

"Naš predsednik se bo v četrtek sešel na pogovorih s severnokorejskim voditeljem Kim Džong Unom," je povedal svetovalec Kremlja Jurij Ušakov. Srečanje, ki bo potekalo v Vladivostoku na ruskem Daljnem vzhodu, je označil za "ključen dogodek v dvostranskih odnosih" med državama. "Osrednja pozornost bo na srečanju namenjena iskanju politično-diplomatske rešitve jedrskega vprašanja na Korejskem polotoku," je še pojasnil Ušakov.

Zaostritev odnosov z ZDA

Kim se je lani, po veliki omilitvi diplomatskih napetosti na olimpijskih igrah v Pjongčangu v Južni Koreji, že štirikrat sešel s kitajskim predsednikom Ši Džinpingom, trikrat z južnokorejskim predsednikom Mun Dže Inom in dvakrat s Trumpom. Pjongjang je trenutno v diplomatski slepi ulici z Washingtonom glede jedrskega vprašanja in si želi tudi zato obnoviti vezi z zgodovinsko zaveznico Moskvo.

Da se odnosi z ZDA poslabšujejo, kaže tudi zahteva Pjongjanga prejšnji teden, da ameriški državni sekretar Mike Pompeo ne sodeluje več na pogovorih o jedrski razorožitvi. Le nekaj ur pred tem pa je Severna Koreja napovedala preizkus novega orožja.

Tudi tokrat se je severnokorejski vodja na pot podal z zelenim vlakom. Foto: Reuters
Tudi tokrat se je severnokorejski vodja na pot podal z zelenim vlakom. Foto: Reuters

Zgodovinski zaveznici

Moskva se je že v preteklosti zavzela za omilitev mednarodnih sankcij proti Severni Koreji. ZDA jo zaradi tega obtožujejo poskusov pomoči Pjongjangu, da bi se ta izognil nekaterim ukrepom, kar v Moskvi zanikajo.

Moskva in Pjongjang imata zgodovinsko pomembne vezi, ki segajo v čas Sovjetske zveze. Ta je bila namreč tista, ki je Kimovega dedka in ustanovitelja Severne Koreje Kim Il Sunga postavila na oblast in državi v času hladne vojne tudi nudila življenjsko pomembno pomoč. Odnosi med Pjongjangom in Moskvo sicer niso bili vedno prisrčni, saj je skušal Kim Il Sung kovati koristi iz rivalstva med Moskvo in Pekingom.

Kim Džong Un že v Rusiji