Foto: Reuters
Foto: Reuters

Na protestu so poljski kmetje nosili napise "Naša država – naša hrana" in "Mi, kmetje in svobodni Poljaki, pravimo stop zeleni norosti". Svoje nezadovoljstvo so med drugim izražali s petardami, sirenami in rogovi.

Kmetje po vsej Evropi že več tednov protestirajo proti omejitvam, ki jim jih nalagajo predpisi EU-ja, namenjeni boju proti podnebnim spremembam ter proti naraščajočim stroškom in po njihovem mnenju nepošteni konkurenci iz držav zunaj EU-ja, zlasti iz Ukrajine.

Poljski kmetje so se zbrali v središču Varšave, nato pa so se odpravili proti parlamentu in uradu predsednika vlade.

"Protestiramo, ker želimo, da se 'zeleni dogovor' odpravi, saj bo naše kmetije pripeljal do bankrota. Stroški niso primerljivi s količino pridelka in ceno, ki jo zanj dobimo," je dejal Kamil Wojciechowski, kmet iz osrednje Poljske. "Kar prejmemo za svoje delo, se je še zmanjšalo zaradi priliva žita iz Ukrajine. In to je naša druga zahteva, preprečiti uvoz žita iz Ukrajine."

Poljski kmetje so v začetku tega meseca začeli vrsto protestov po vsej državi, ki so vključevali skoraj popolno zaporo vseh ukrajinskih mejnih prehodov ter motnje v pristaniščih in na cestah po vsej državi.

"Ne bomo se vdali. Nimamo druge izbire. Naše kmetije bodo bankrotirale, izgubili bomo vir zaslužka," je dejal Pawel Walkowiak, pridelovalec koruze in pšenice z zahoda Poljske.

Poljski premier Donald Tusk je med torkovim obiskom v Pragi dejal, da mora EU rešiti težave, ki so nastale z odprtjem mej za uvoz ukrajinske živilskih proizvodov. "Naj nihče ne misli, da Češka in Poljska ne podpirata Ukrajine, vendar si bomo v Bruslju skupaj prizadevali za rešitve, ki bodo zaščitile naš trg pred negativnimi učinki te odločitve," je dejal Tusk.

Tusk je dodal, da ne izključuje dodatnih prepovedi uvoza ukrajinskih živilskih proizvodov.
"Pogovarjamo se o tem, da bi bilo mogoče razširiti embargo na druge proizvode, če EU ne bo našel učinkovitejšega načina za zaščito poljskega in evropskega trga," je dejal Tusk.

V središču Varšave protestiralo deset tisoč kmetov