Foto: EPA
Foto: EPA

Mnogi so se proti covidu-19 cepili ravno zaradi lažjega potovanja po Evropi in počitnikovanja na hrvaški obali. A to bi se lahko spremenilo.

Kot je za MMC dejala direktorica Hrvaške turistične skupnosti Metka Bradetić, slovenski turisti oziroma vsi, ki prihajajo iz t. i. zelenih držav s seznama ECDC-ja, za prečkanje meje s Hrvaško ne bi potrebovali potrdila o hitrem testu.

"Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) vsak teden spreminja zemljevid rdečih in zelenih držav. Ko in če bo Slovenija enkrat na zelenem seznamu, bi to lahko pomenilo, da bo takrat dovoljen prehod meje brez potrdila o negativnem testu. A to mora prej potrditi posvetovalna skupina," je še pojasnila.

Dodala je, da letos pričakujejo več slovenskih turistov. "Slovenci imajo radi kampe in bivanje v zasebnih namestitvah, zelo dobro poznajo praktično celo hrvaško obalo, zato bo zagotovo Hrvaška tudi letos njihov izbor za počitnice," dodaja.

Na vprašanje, ali bodo morda letos turistom omogočili posebna mesta za testiranje na novi koronavirus, pa je odgovorila, da se ukrepi spreminjajo tedensko. Aktualne informacije pa so objavljene na spletni strani Varno bivanje na Hrvaškem. V vsakem primeru pa bo v zunanjih prostorih veljal ukrep spoštovanja primerne razdalje, recimo med mizami. "Če pa govorimo o posebnih prireditvah, koncertih in podobnem, pa bo potreben PCT."

Najnovejši zemljevid zelenih, oranžnih in rdečih držav, ki ga je ECDC objavil 17. junija 2021.  Foto: ECDC
Najnovejši zemljevid zelenih, oranžnih in rdečih držav, ki ga je ECDC objavil 17. junija 2021. Foto: ECDC

Ob vrnitvi s hrvaške obale v Slovenijo znova predložitev PCT-ja

Slovenija je trenutno na oranžnem seznamu ECDC-ja, prav tako tudi Hrvaška.

Vendar pa na petkovi dopisni seji slovenska vlada z Odlokom o spremembah Odloka o odločitvi pogojev vstopa v državo, ki začenja veljati danes, kot novost uvedla oranžni in zeleni seznam držav (več TUKAJ), na katerem je tudi Hrvaška.

To pomeni, da bomo morali ob vrnitvi iz določenih delov Hrvaške v Slovenijo znova predložiti negativni PCR-test ali test HAG, potrdilo o prebolelosti, potrdilo o cepljenju ali potrdilo o cepljenju za prebolevnike.

A to očitno ne velja za celotno Hrvaško. Kot je slovensko ministrstvo za notranje zadeve pojasnilo na Twitterju, so na oranžnem seznamu le statistične regije Jadranska Hrvaška, Mesto Zagreb in Severna Hrvaška – če se boste vračali s teh območij, boste morali torej za vstop v Slovenijo predložiti PCT.

Na zelenem seznamu je le Panonska Hrvaška.

Je pa seznamu slovenske vlade zelena tudi Avstrija, Madžarska je oranžna, Italija pa zeleno-oranžna. Madžarska je sicer po seznamu ECDC-ja zelena.

Odlok velja med 19. in 27. junijem. Veljavnost negativnega testa PCR se podaljšuje na 72 ur od odvzema brisa, pri hitrem antigenskem testu pa ostaja 48 ur.

Slovenski barvni seznam držav

Kdor prihaja z območja na zelenem seznamu, lahko vstopi v Slovenijo brez napotitve v karanteno na domu. Ob vstopu pa mora predložiti dokazilo, da je pred vstopom najmanj pet dni neprekinjeno prebival na območju, ki je na zelenem seznamu. Če ne predloži ustreznih dokazil, se šteje, da prihaja z območja na temnordečem seznamu.

Na zelenem seznamu držav so Avstrija, BiH, Severna Makedonija, Tajska, Bolgarija, Češka, Finska, Malta, Poljska, Romunija in Slovaška ter posamezni deli Danske, Francije, Grčije, Nemčije, Norveške, Portugalske in Španije.

Za prihod iz rdečih in temnordečih držav se ob vstopu v Slovenijo zahteva predložitev PCR-testa, oseba pa se nato napoti v karanteno na domu. To ne velja za cepljene in prebolele osebe, ki lahko v Slovenijo vstopijo, če predložijo potrdilo o cepljenju, potrdilo o prebolelosti ali potrdilo o cepljenju za prebolevnike.

Med državami na rdečem seznamu so Andora, Nizozemska. posamezni deli Španije in Francije, pa tudi Rusija in Turčija. Na temnordečem seznamu pa so: Irska, Egipt, Indija in Združeno kraljestvo.

Hrvaška: za potnike iz zelenih držav za prečkanje meje enaki pogoji kot pred covidom-19

Hrvaško ministrstvo za notranje zadeve (MUP) je na svoji spletni strani navedlo, da bo za vse potnike, ki prihajajo iz držav ali regij Evropske unije oziroma s schengenskega območja "omogočen vstop v državo z enakimi pogoji, kot so bili pred boleznijo covida-19, če ne bodo kazali znakov bolezni ali če niso bili v bližnjem stiku z obolelo osebo".

Vsi drugi potniki z omenjenih območij, ki trenutno niso na t. i. zelenem seznamu, pa bodo morali predložiti enega od pogojev:

– negativni izvid PCR-ja ali hitrega testa (HAT),
– ali potrdilo o prejetih dveh odmerkih cepiva, potrjenih v EU-ju (Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Gamaleya, Sinopharm), oziroma potrdilo, da je minilo 14 dni od prejema prvega odmerka s cepivom, pri katerem zadostuje le en odmerek (Janssen / Johnson & Johnson),
– potrdilo o prejetem prvem odmerku cepiva Pfizerja, Moderne ali Gmaleya, s katerim je mogoče v Hrvaško vstopiti v obdobju med 22. in največ 42. dnevom po cepljenju, oziroma med 22. in največ 84. dnevom od prejetja prvega odmerka cepiva AstraZenece,
– potrdilo o prebolevnosti covida-19 in prejemu enega odmerka cepiva šest mesecev od začetka bolezni, pri čemer mora biti cepljenje izvedeno najmanj 180 dni od prihoda na mejni prehod,
– potrdilo o pozitivnem PCR-ju ali hitrem antigenskem testu, s katerim se potrjuje, da je posameznik prebolel SARS-CoV-2, pri čemer mora biti test opravljen pred 180 dnevi in ne starejši od 11 dni ob prihodu na mejo, ali pa zdravniško potrdilo o prebolenosti,
– ali opraviti PCR-test ali hitri antigenski test takoj po prihodu na Hrvaško z obvezno samoizolacijo do prejetega negativnega testa.

Sorodna novica Nesreča pri Vrhniki ohromila promet na avtocesti – zastoj je bil dolg 20 kilometrov

Nemci na počitnice letos več z osebnimi avtomobili

Kot kaže, pa je letošnje poletje zaradi epidemije znova postalo priljubljeno potovanje z osebnimi avtomobili kot tudi počitnikovanje v matičnih državah, kažejo izsledki raziskave največje evropske turistične agencije TUI.

Stanje na cestah

Več o trenutnem stanju na cestah in na mejnih prehodih preberite TUKAJ.

Tako so v Nemčiji, Avstriji, Južni Tirolski in Istri že rezervirani številni apartmaji. Izjemno priljubljene med nemškimi in avstrijskimi gosti so tudi prikolice, poroča časopis Süddeutsche Zeitung. Šolske počitnice v večjem delu Nemčije se začenjajo naslednji teden, "ker se bo več počitnikarjev na pot odpravilo z avtomobili, obstaja večja možnost večkilometrskih zastojev na cesti," poroča Index. Nemški Autoclub (ADAC) ob tem vendarle poroča, da bi se dalo izogniti "poletju megazastojev".

Kakšne zastoje na meji lahko pričakujemo?

Na vprašanje, ali je hrvaška vlada razmišljala o tem, kako bo med poletno turistično sezono omejila gnečo na mejnih prehodih, Metka Bradetić pojasni, da so s 1. junijem uvedli digitalna covidna potrdila, pri katerih se na meji le skenira QR-kodo, kar pospeši prehod. »Glede na to, da države članice EU-ja pospešeno uvajajo digitalna potrdila, se bo to odrazilo predvsem pri večjih zastojih ob koncih tedna. Moramo pa se zavedati, da je bil promet med glavno sezono vedno povečan. Priporočamo, da izpolnite obrazec https://entercroatia.mup.hr/Edit, saj se bo s tem zmanjšal pritisk na državne meje," pove sogovornica.