Čez približno dva meseca naj bi po novem viaduktu stekel tudi promet. Foto: Reuters
Čez približno dva meseca naj bi po novem viaduktu stekel tudi promet. Foto: Reuters

V Genovi so namestili zadnji del konstrukcije novega avtocestnega mostu. "To je simbol Italije, ki trdo dela in se ne pusti, da jo težave potrejo. Iz Genove je posvetil žarek, ki daje upanje celi Italiji. Nikoli več se ne sme ponoviti tragedija kot v Genovi," je poudaril premier in dodal, da se je s končanjem mostu zaprla globoka rana.

Ko so na svoje mesto postavili zadnji del strukture mostu, ki povezuje strani doline Polcevera, so zatulile sirene. V odgovor so potrobile še ladje v pristanišču. Ogromno strukturo v deželi Ligurija so gradili ves kljub omejitvam, ki so jih sprejeli za zajezitev širjenja novega koronavirusa. Po končani strukturi morajo zdaj še asfaltirati cestišče in namestiti osvetljavo. Avtocesti promet bo po novem viaduktu predvidoma stekel konec junija oziroma v začetku julija.

Viadukt Morandi se je porušil 14. avgusta 2018 med hudo nevihto. Zrušenje je bilo tako nenadno, da so v globino zapeljali številni avtomobili in tovornjaki. Umrlo je 43 ljudi. Tožilstvo še ni končalo preiskave, a naj bi k zrušenju prispevala predvsem malomarnost pri vzdrževanju. Osumljenih je več kot 70 ljudi.

Novi ključni del avtocestne povezave s Francijo je zasnoval priznani arhitekt Renzo Piano. Po njegovih besedah bo viadukt, ki se poklanja pomorski zgodovini Genove, zdržal najmanj 1000 let.