Michael Gove se je v imenu vlade zahvalil konzorciju. Foto: EPA
Michael Gove se je v imenu vlade zahvalil konzorciju. Foto: EPA

Kot je sporočil konzorcij, je s tem številom več kot podvojil zaloge medicinskih ventilatorjev v državi. Konzorcij je bil neprofiten, med ustanovitelji pa so bili med drugimi tudi Ford, McLaren, Rolls-Royce in Airbus. Maja je še povečal proizvodnjo za primer drugega vala širjenja novega koronavirusa.

Po besedah direktorja VentilatorChallengeUK Dicka Elsyja je britanski zdravstveni sistem zdaj sistem dobro pripravljen na prihodnost: "Pomagali smo zagotoviti, da je v državi vedno na voljo dovolj medicinskih ventilatorjev. Veseli smo, da smo prispevali k zagotovitvi ustrezne zaloge, če jih bo Združeno kraljestvo v prihodnosti potrebovalo."

Gove: Izjemna vloga pri reševanju življenj

Razpoložljivost medicinskih ventilatorjev je bila v Združenem kraljestvu vroča tema, ko se je epidemija na Otoku začela. Sprva so ocenili, da jih bodo potrebovali kar 30.000, toda dejansko število bolnikov, ki so potrebovali pomoč medicinskega ventilatorja, ni bilo nikoli blizu prvotni oceni. Vlada je zagotovila, da je vsak, ki je med epidemijo potreboval medicinski ventilator, imel do njega tudi omogočen dostop.

"Projekt tega konzorcija je bil zelo uspešen. Rad bi se zahvalil vsakemu proizvajalcu posebej in njihovi neverjetni delovni sili za izjemno vlogo, ki so jo odigrali v nacionalnem prizadevanju za zaščito zdravstvenega sistema in pri reševanju življenj," je dejal britanski minister Michael Gove.