5. februarja je Ludovic Orban izgubil vladno podporo, potem ko je bil vsega tri mesece na položaju predsednika vlade Romunije. Za nezaupnico, ki jo je vložila opozicija, je v 465-članskem parlamentu takrat glasovalo 261, proti pa 139 poslancev.

Sorodna novica Romunski poslanci izglasovali nezaupnico Orbanovi vladi

A zdaj je za drugo Orbanovo vlado glasovalo 286 poslancev, 23 jih je bilo proti, preostali so se vzdržali. Sobotno neobičajno soglasje med različnimi poslanskimi skupinami je mogoče pripisati novemu koronavirusu in grožnji, da bi se morala država z njim spopadati brez delujoče izvršne in zakonodajne oblasti.

V petek "pobrisali" ves parlament in vlado
Parlamentu namreč grozi zaprtje, saj so do zdaj okužbo z novim virusom potrdili tudi pri dveh poslancih iz vrst vladajočih liberalcev. V petek so v megalomanskem romunskem parlamentu, ki ga je v času komunistične diktature dal zgraditi Nicolae Ceaușescu, vzeli brise vsem poslancem in članom vlade ter celotnemu parlamentarnemu in vladnemu osebju.

Sorodna novica Vlada Ludovica Orbana dobila zaupnico v romunskem parlamentu

Dozdajšnja vlada pod vodstvom Orbana pa je opravljala zgolj tekoče posle. S potrditvijo nove Orbanove vlade je v državi zdaj tudi konec prizadevanj tako vladajočih liberalcev kot predsednika države Klausa Iohannisa, da bi razpisali predčasne parlamentarne volitve. Orbanova druga vlada ima mandat do rednih parlamentarnih volitev, ki so predvidene konec leta.

Redne volitve konec leta
Nenavadno ekspresni kompromis do zdaj sprtih strank ima precej praktičnih plati: ne nazadnje bodo nove volitve samo pol leta pozneje, kot bi bile predčasne, obenem pa javnomnenjske raziskave kažejo na zmago Orbanovih liberalcev, ki bi se tako v romunski parlament vrnili močnejši, kot so v tem trenutku.