"Romuni bodo kmalu pozvani, da odločijo o usodi države. Izgubili smo bitko, a bomo dobili boj za Romunijo," je Orban dejal novinarjem po izglasovani nezaupnici. Foto: Reuters

Za nezaupnico, ki jo je vložila opozicija, je v 465-članskem parlamentu glasovalo 261, proti pa 139 poslancev. Nezaupnico so podprle socialdemokratska stranka (PSD), Demokratična unija Madžarov v Romuniji (UDMR) in manjša stranka Pro Romania nekdanjega premierja Victorja Ponte. Ta je sicer še pred nekaj dnevi zatrjevala, da bo glasovala proti nezaupnici.

"Parlament, v katerem prevladujejo nazadnjaške sile, ki so poteptale demokracijo, so se danes odločile, da zrušijo vlado, ki jo vodim," je po glasovanju povedal donedavni premier in vodja Nacionalne liberalne stranke (PNL).

Nezaupnico sta PSD in UDMR vložila zaradi predloga reforme volilne zakonodaje, v skladu s katero bi županske volitve znova potekale po dvokrožnem sistemu. To bi sicer koristilo predvsem PNL-ju, vlagateljicama pa bi škodovalo. Stranki vladi očitata, da spreminja pravila med igro, saj bodo lokalne volitve junija. Te bodo potekale v enem krogu.

Predsednik Iohannis si želi predčasnih volitev

Zdaj imajo parlamentarne stranke 60 dni časa za sestavo nove vlade. Romunski predsednik Klaus Iohannis mora imenovati novega premierja, ki bo iskal zadostno podporo v parlamentu. V nasprotnem primeru bodo morali Romuni na predčasne volitve.

Iohannis je sicer izrazil naklonjenost predčasnim volitvam. Socialdemokratsko stranko je obtožil, da je v treh letih na oblasti onemogočala reforme.

Vlada pod vodstvom Orbana je bila v parlamentu potrjena novembra lani, potem ko je socialdemokratska vlada izgubila večino v parlamentu. Romunijo so pred tem več mesecev pretresali politična kriza in protivladni protesti.

Ankete kažejo na zmago Orbanovih liberalcev

Liberalci bodo Orbana znova predlagali za premierja, vendar upajo na predčasne volitve. Socialdemokratska stranka bo prav tako predstavila svoj predlog, vendar je malo verjetno, da bi jim uspelo v 60 dneh oblikovati večino v parlamentu.

Romuni v 30 letih od padca komunizma še nikoli niso šli na predčasne volitve. Redne so predvidene za jesen, ankete pa trenutno najbolje kažejo Orbanovi stranki.