Foto: EPA
Foto: EPA

Ameriški predsednik Donald Trump je ob prihodu objavil tvit, v katerem je londonskega župana Sadiqa Khana označil za "zgubo". Prvega muslimanskega župana Londona je hkrati obtožil, da je "nespametno zloben" do predsednika ZDA, ki je po svojih navedbah "daleč najpomembnejši zaveznik Združenega kraljestva".

Londonski župan Sadiq Khan je v preteklosti kritiziral Trumpovo
Londonski župan Sadiq Khan je v preteklosti kritiziral Trumpovo "namerno rabo ksenofobije, rasizma in drugačnosti v volilne namene" in njegovo prepoved vstopa v ZDA za državljane več muslimanskih držav. Foto: Reuters

Khan bi se moral po Trumpovih navedbah osredotočiti na kriminal v Londonu, in ne na ameriškega predsednika. Župan je namreč javno kritiziral priprave na obisk Trumpa, v okviru katerega bo gost na zasebnem kosilu in državniškem banketu.

Ameriški predsednik je na Twitterju primerjal Khana z newyorškim županom Billom de Blasiom, s katerim se predsednik ZDA prav tako prereka, in zapisal, da je razlika med njima ta, da je londonskega župana "samo polovica njegove višine".

Trump in Khan sta se v preteklosti že zapletla v besedno vojno na Twitterju. Poleg tega je londonski župan v nedeljo napisal časopisni prispevek, v katerem je predsednika ZDA primerjal z evropskimi diktatorji v 30. in 40. letih.

Donald Trump pa si je privoščil tudi medijsko hišo CNN, ki kot edina ameriška televizijska postaja prenaša njegov obisk. "Ko sem (CNN) gledal za kratek čas, sem televizor ugasnil. Sama negativa & toliko lažnih informacij, slabo za ZDA. Padec gledanosti. Zakaj lastnik @ATT nekaj ne ukrene?"

Trump na obisku v Združenem kraljestvu

Kraljevi sprejem

Ameriškega predsednika in prvo damo Melanio Trump je na tridnevnem obisku na Otoku sprejela britanska kraljica Elizabeta II.. Pred palačo sta bila ob sprejemu gostov tudi princ Charles in njegova soproga Camilla.

Trump in ameriška prva dama sta se udeležila kosila s kraljico v palači, v kateri sta si ogledala z ZDA povezane zgodovinske razstave. Kraljica je ob sprejemu Trumpu podarila knjigo Winstona Churchilla o drugi svetovni vojni iz leta 1959 in tridelni set pisal. Melania pa je prejela srebrno škatlico z ročno izdelanimi okraski.

Pozneje si je ameriški prvi par ogledal westminstrsko opatijo, kjer sta položila venec neznanemu vojaku. Nato pa sta ju princ Charles in Camilla sprejela na čajanki v svoji rezidenci. Zvečer se bodo vsi skupaj udeležili še veličastnega banketa v Buckinghamski palači

Meghan naj bi se želela izogniti srečanju

Princ Charles in ameriški predsednik Donald Trump sta med drugim pregledala častno stražo in poklepetala z nekaterimi vojaki. Foto: Reuters
Princ Charles in ameriški predsednik Donald Trump sta med drugim pregledala častno stražo in poklepetala z nekaterimi vojaki. Foto: Reuters

Gostiteljica kosila v palači je kraljica, kosila pa se udeležuje tudi princ Harry. Njegove žene Meghan ni, uradno, ker po nedavnem porodu še ni nastopila državniških dolžnosti, čeprav se pojavljajo tudi navedbe, da se je želela "ogniti" srečanju, saj je Trumpa v enem svojih zadnjih intervjujev pred poroko kritizirala, Trump pa je njene opazke označil za "umazane".

Prvi par ZDA bo na Otoku ostal do srede, ko bosta odpotovala na Irsko. Od tam bosta v četrtek odšla v Francijo na praznovanje 75. obletnice zavezniškega izkrcanja v Normandiji.

Melanio in Donalda Trumpa sta v Buckinghamski palači najprej sprejela princ Charles in Camilla. Foto: Reuters
Melanio in Donalda Trumpa sta v Buckinghamski palači najprej sprejela princ Charles in Camilla. Foto: Reuters

Zajtrk z odhajajočo premierko

Drugi dan obiska, v torek, bo Trump zajtrkoval z odhajajočo britansko premierko Thereso May, sledili bodo pogovori na Downing Streetu in kosilo. Trump bo zvečer v rezidenci veleposlanika ZDA v Londonu gostil večerjo.

Iz Londona na Irsko

Trumpa in soprogo Melanio je ob prihodu na londonsko letališče Standsted pričakal britanski zunanji minister Jeremy Hunt. Ob obisku predsednika ZDA v Londonu pripravljajo proteste, med katerimi naj bi tudi napihnili lutko Trumpa kot dojenčka v plenicah ter z jeznim izrazom na obrazu.