V božični poslanici je predala podobno sporočilo ‒ da bi dajali prednost skupnim koristim za državo pred koristmi posameznih skupin. Foto: Reuters
V božični poslanici je predala podobno sporočilo ‒ da bi dajali prednost skupnim koristim za državo pred koristmi posameznih skupin. Foto: Reuters

V govoru članicam Ženskega inštituta (WI) iz Norfolka na vzhodu Anglije je 92-letna kraljica še poudarila, da ljudje ne bi smeli izgubiti pred očmi "celotne slike". "Vztrajnost, prijateljstvo, osredotočenost na skupnost ter potrebe drugih so danes potrebne prav toliko, kot so bile nekdaj, ko je bil inštitut leta 1915 ustanovljen," je izjavila kraljica in dodala, da je vsak rod postavljen pred nove izzive in priložnosti.

"Ko iščemo nove odgovore v sodobnem času, sama prisegam na že uporabljene in preverjene recepte, kot je, da o drugih govorimo dobro ter spoštujemo različna stališča, iščemo skupne točke in da pred očmi nikoli ne izgubimo celotne slike. Zame je ta pristop brezčasen in priporočam ga vsem," je še dejala britanska kraljica.

O političnih temah se ne oglaša

Kraljica je omenjeno povedala sredi burnih razprav v britanskem parlamentu o izstopu Velike Britanije iz Evropske unije, ki je načrtovan za 29. marec.

Člani britanske kraljeve družine se običajno ne vmešavajo v dnevno politiko, še posebej kraljica si prizadeva, da bi v javnosti ohranila nevtralno držo.

Pretekli mesec je že v tradicionalni božični poslanici izpostavila sporočilo enotnosti in posvarila pred težnjami, da bi dajali prednost koristim posameznih skupin pred skupnimi koristmi države.