"Če mora nemška vojska pokazati sposobnosti, ki jih od nje zahtevamo (...), potem mora obrambni proračun še naprej rasti," je poudarila Kramp-Karrenbauerjeva. Po njenem prepričanju morajo obrambni izdatki do leta 2024 doseči 1,5 odstotka bruto domačega proizvoda, za kar se bo v novi vlogi tudi zavzemala.

Annegret Kramp Karrenbauer med prisego v nemškem parlamentu oziroma bundestagu. Foto: EPA
Annegret Kramp Karrenbauer med prisego v nemškem parlamentu oziroma bundestagu. Foto: EPA

Nemčija mora biti zanesljiv partner v Natu
Že predtem se je zavzela za dosego cilja, da država za obrambo nameni dva odstotka BDP-ja, kar je tudi cilj v okviru zveze Nato. "Ne gre za želje od zunaj," se je posredno odzvala na zahteve ameriškega predsednika Donalda Trumpa, naj Nemčija obrambi nameni več sredstev. Kot je zagotovila, mora biti Nemčija zanesljiv partner v zvezi Nato. Pri koalicijskih socialdemokratih (SPD) višanju obrambnih izdatkov niso naklonjeni.

Kramp-Karrenbauerjeva namesto von der Leynove
Kramp-Karrenbauerjeva je prejšnji teden uradno prevzela vodenje nemškega obrambnega ministrstva, na čelu katerega je nasledila novoizvoljeno predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen. Poteza je bila nepričakovana, saj je vodja CDU-ja v preteklosti večkrat poudarila, da ne želi sodelovati v vladi, temveč bi se rada posvetila vodenju stranke. Nekdanjo ministrsko predsednico Posarja vedno znova omenjajo tudi kot morebitno naslednico Angele Merkel na čelu nemške vlade. Na mestu vodje CDU jo je nasledila lani decembra.

AKK čakajo veliki izzivi
Pred novo ministrico so veliki izzivi. Nemška vojska namreč sodeluje pri nevarnih operacijah v tujini, zaradi lobistov in zunanjih svetovalcev pa je ministrstvo poželo številne kritike. Izziv predstavljajo tudi ZDA, ki kritizirajo Nemčijo zaradi nizkih obrambnih izdatkov. Prvi preizkus za Kramp-Karrenbauerjevo bi lahko bila morebitna misija v Perzijskem zalivu.

Nemčija dobila novo obrambno ministrico