Foto: AP
Foto: AP

Azerbajdžanski mediji so ta teden poročali, da so položaje začele zapuščati ruske mirovne sile, ki so v regiji nameščene od leta 2020 po krvavi šestmesečni azerbajdžanski ofenzivi na podlagi dogovora o prekinitvi ognja med Armenijo in Azerbajdžanom. Štele naj bi okoli 2000 pripadnikov.

Ob tem so mediji objavljali fotografije in videoposnetke ruskih oklepnih vozil, kako zapuščajo regijo. Peskov je danes na novinarsko vprašanje potrdil, da so ruske mirovne sile začele umik iz Gorskega Karabaha, časovnice in drugih podrobnosti umika pa ni podal.

Svetovalec azerbajdžanskega predsednika je medtem povedal, da so se o umiku dogovorili najvišji predstavniki Bakuja in Moskve ter da umik usklajujeta obrambni ministrstvi držav.

Ob razpadu Sovjetske zveze so v Gorskem Karabahu, gorati pokrajini na zahodu Azerbajdžana, kjer so živeli večinoma Armenci, nadzor vzpostavile separatistične armenske oblasti. Mednarodna skupnost jih ni nikoli priznala.

V spopadih v regiji je umrlo okoli 30.000 ljudi, dokler po več kot 30 letih bojev niso azerbajdžanske sile septembra lani osvojile celoten Gorskega Karabaha. Takrat so iz pokrajine odšli skoraj vsi tamkajšnji Armenci, ki jih je bilo okoli 120.000.

Ruski predsednik Vladimir Putin je takrat dejal, da bodo ruski vojaki v skladu z dogovorom iz leta 2020 v regiji ostali do novembra 2025. Glede na spremenjene okoliščine pa bodo verjetno morali odločiti, kaj bo z enotami v prihodnje.