Na Kreti v tragični nesreči umrla slovenska državljanka

Slovensko ministrstvo za zunanje zadeve je za MMC potrdilo, da je umrla slovenska državljanka. Kot so sporočili, je slovensko veleposlaništvo v Atenah v stiku z možem umrle oz. očetom poškodovanega otroka in mu bo nudilo vso pomoč pri organizaciji vrnitve v domovino in prevozu posmrtnih ostankov umrle.

Zemeljski plaz v Ierapetri se je utrgal nekaj po polnoči, pri čemer se je velika skala s hriba skotalila na hotel Markos Studios na plaži Agia Fotia ob vznožju hriba. Gasilci so bili o dogodku obveščeni ob okoli 0.30.

Kot je za TV Slovenijo povedal grški novinar Petros Nikolau, je bila skala zelo velika in je poškodovala dve stanovanji - ne samo stanovanja, v katerem je bila slovenska družina, temveč tudi sosednjega, ki je bil prazen. Reševanje je bilo zelo obsežno, prišli so reševalci z vse Krete, okoli 50 z dvajsetimi vozili, je dodal.

Po nekaterih predvidevanjih naj bi plaz kamenja sprožilo obilno deževje v preteklih dneh, je poročala TV Slovenija.

Skala je uničila dve sobi, pri čemer so porušene stene med spanjem zasule 47-letno Slovenko in njenega osemletnega sina, poroča Reuters. Zanjo so bile poškodbe usodne, okoli 50 gasilcem pa je po eni eni uri izpod ruševin uspelo rešiti sina, ki so ga poškodovanega odpeljali v bolnišnico, vendar pa naj bi bil že izpuščen iz bolnišnice z manjšimi poškodbami noge.

Foto: Markos Studios
Foto: Markos Studios

Reuters je poročal, da je bila turistka Slovenka, grški mediji pa so navajali različne podatke glede narodnosti in starosti ženske. Televizija Slovenija je v Prvem dnevniku poročala, da so govorili z zaposleno v hotelu, ki je potrdila, da je bila umrla Slovenka.

51-letni mož je spal v drugi sobi in ni bil poškodovan, je sporočila grška policija.

Družina bi se morala danes vrniti domov, še poroča Reuters.

Grška javna televizija ERT je tudi pokazala posnetke več skal nad poslopjem, ki bi se prav tako lahko odlomila. Predsednik lokalnega združenja hotelirjev George Vardakis pa je za grško agencijo ANA zatrdil, da na mestu, kjer se je zrušila skala, ni nič kazalo na možnost tovrstne nesreče.