Reka Narva z Rusijo na eni strani in Estonijo na drugi. Foto: Pixabay
Reka Narva z Rusijo na eni strani in Estonijo na drugi. Foto: Pixabay

Kot poroča BBC, so trojico ujeli, ko je skušala poganjati napihljive postelje prek obmejne reke v Estonijo.

Ruskim obmejnim organom naj bi povedali, da je njihov končni cilj Španija, kjer živi hčerka enega od njih. Kuba je bila do leta 1898 španska kolonija, v Španiji pa biva večja kubanska skupnost.

Kubanci lahko vstopajo v Rusijo turistično s svojimi potnimi listi, ne morejo pa vstopiti v EU brez vizuma.

V zadnjih 60 letih je skušalo s komunističnega otoka v Karibih zbežati več 10.000 Kubancev, a so njihov cilj običajno ZDA, kamor skušajo priti s čolnom ali ladjo, kar je pogosto zelo tvegano.

Ujeto trojico, staro 53, 51 in 29 let, so zdaj prepeljali v center za pridržanje prebežnikov blizu Sankt Peterburga, prav tako so jih oglobili in jim izrekli nalog za deportacijo.

Preučili teren in nabavili postelje

Ruski obmejni policisti so še sporočili, da so Kubanci skovali načrt prečkanja meje po tem, ko so skrbno preučili teren in nabavili napihljive postelje. S seboj so imeli torbe z osebnimi predmeti, toaletnimi potrebščinami in osebnimi dokumenti.

Prebežniki so občasno že skušali prečkati Narvo z ruske strani. Leta 2018 je estonska straža rešila iz reke utapljajočega se Egipčana, ki je skušal reko preplavati.

Odnosi Moskve z Estonijo, ki je bila del Sovjetske zveze do razpada leta 1991, so že leta napeti, Nato pa ima v Estoniji tudi nameščene svoje vojake, da bi odvračali morebiten vojaški konflikt z Rusijo.