Albin Kurti je odpravo carin zagovarjal že v svoji predvolilni kampanji. Foto: EPA
Albin Kurti je odpravo carin zagovarjal že v svoji predvolilni kampanji. Foto: EPA

Odločitev naj bi po pričakovanjih začela veljati 1. aprila. Kurti je sicer ta korak napovedoval že prej.

V četrtek se je kosovski premier po telefonu pogovarjal z visokim zunanjepolitičnim predstavnikom Evropske unije Josepom Borellom, ki je ponovil stališče Evropske unije, da je odprava 100-odstotnih carin na blago iz Srbije pogoj za nadaljevanje dialoga med Beogradom in Prištino o normalizaciji odnosov pod okriljem EU-ja.

Demokratska zveza Kosova (LDK), koalicijska partnerica Kurtijeve stranke Samoodločba (Vetevendosje), je medtem sporočila, da je zbrala dovolj podpisov za sklic izrednega zasedanja parlamenta, na katerem bi glasovali o nezaupnici Kurtijevi vladi.

LDK zahteva preklic razrešitve notranjega ministra

Vodja LDK-ja Isa Mustafa je kot pogoj, da zahteve za sklic seje ne bi vložili v parlament, od Kurtija zahteval takojšnjo odpravo 100-odstotnih carin na blago iz Srbije in BiH-a in razveljavitev odločitve o odstavitvi vidnega člana LDK-ja Agima Veliuja s položaja notranjega ministra ter še opravičilo.

Kurti je Veliuja odstavil v sredo zaradi nesoglasij pri ukrepih za zajezitev širjenja novega koronavirusa na Kosovu.

Carine od konca leta 2018

Kosovo je 100-odstotne carine na blago iz Srbije uvedlo konec leta 2018 zaradi prizadevanj Beograda proti priznanju Kosova v svetu. ZDA in EU od Prištine že ves čas zahtevajo njihovo odpravo.