Razmere na Kosovu so po zadnjem incidentu še bolj napete. Foto: Reuters
Razmere na Kosovu so po zadnjem incidentu še bolj napete. Foto: Reuters

"Srbija mora v celoti odgovarjati za podpiranje terorističnega nasilja na Kosovu," je v ponedeljek zvečer na družbenem omrežju X sporočil Kurti. "To orožje in oprema, ki smo ju zasegli v protiteroristični operaciji kosovske policije po nedeljskem napadu, ne pušča nobenega dvoma, storilci zločina niso delovali sami, temveč ob podpori države," je še zapisal ob fotografijah in seznamu zaseženega orožja in opreme, med katero so bili oklepnik, 24 terenskih vozil, puške, mitraljezi, ročne granate, mine in letalniki.

Napad s strelnim orožjem in ročnimi granatami na policijsko patruljo se je zgodil v noči na nedeljo, spopadi pa so se nato nadaljevali ves dan. Strelski obračun se je končal, ko so kosovski policisti vdrli v samostan v vasi Banjska, kamor so se zatekli napadalci.

Ceste v Banjsko so po poročanju kosovskega portala Kosovo Online danes še vedno zaprte, v vas in iz nje pa lahko prihajajo oziroma odhajajo le njeni prebivalci, saj na tem območju še vedno poteka policijska operacija.

V napadu je bil ubit policist, v spopadih, ki so sledili, pa še trije napadalci. Kosovsko posebno državno tožilstvo je v ponedeljek sporočilo, da so našli truplo še enega napadalca, pozneje pa so po pisanju portala srbske televizije N1 pojasnili, da je šlo za truplo tretjega, in ne četrtega napadalca. Napad naj bi po pisanju N1 izvedli Srbi s severa Kosova. Nekateri so ranjeni, preostale pa še iščejo.

Priština zahteva izročitev napadalcev

Kosovski notranji minister Xhelal Svecla je v ponedeljek dejal, da je šest ranjenih napadalcev na zdravljenju v bolnišnici v Novem Pazarju v južni Srbiji, in od Srbije zahteval, naj jih izroči kosovskim oblastem.

Svecla je po poročanju kosovskega portala Kossev še sporočil, da sumijo, da je bil eden od okoli 30 napadalcev Milan Radoičić, podpredsednik največje stranke Srbov na Kosovu, Srbske liste. V enem od zaseženih vozil naj bi našli dokumentacijo, ki pripada njemu, sumijo pa, da je bil eden od vodij napada.

Kot je poročal dopisnik RTV Slovenija iz Beograda Boštjan Anžin, je Radoičić, blizu srbskemu predsedniku Aleksandru Vučiću, na črni listi ZDA, v preteklosti so ga povezovali s korupcijo, kriminalom, napadi, tudi umori, denimo politika Oliverja Ivanovića. V stranki sicer trdijo, da so dva Srba ubili, ko sta se že predala.

Kosovski policist je bil ubit iz zasede srbskih napadalcev. Foto: Reuters
Kosovski policist je bil ubit iz zasede srbskih napadalcev. Foto: Reuters

Beograd zanika povezavo

Vučić je že v nedeljo poudaril, da srbska vojska in policija nimata nobene povezave z incidentom. O trenutnih razmerah na Kosovu bo po navedbah iz njegovega urada danes govoril s predstavniki ZDA, Združenega kraljestva, Francije, Italije in Nemčije, pa tudi z vodjo delegacije EU-ja v Beogradu.

Vučić je po sestanku na družbenem omrežju Instagram zapisal, da je "v enem od najtežjih trenutkov za Srbijo" ponovil stališča Srbije do zadnjih dogodkov na Kosovu. Zahteval je tudi, da skrb za vsa varnostna vprašanja na severu Kosova namesto kosovske policije prevzame Natova misija na Kosovu Kfor. Predstavnike mednarodne skupnosti pa je vprašal tudi, zakaj je kosovska policija med operacijo na severu Kosova zavrnila prisotnost civilne misije EU-ja na Kosovu (Eulex).

Razmere na Kosovu so bile tudi tema ponedeljkovih pogovorov posebnega odposlanca EU-ja za dialog med Beogradom in Prištino Miroslava Lajčka s posebnim odposlancem ZDA za Zahodni Balkan Gabrielom Escobarom ter glavnimi zunanjepolitičnimi svetovalci voditeljev Francije, Nemčije in Italije.

Lajčak je na družbenem omrežju X pojasnil le, da so poleg razmer na Kosovu govorili o nadaljnjih korakih pri uresničevanju sporazuma o poti k normalizaciji, pogovore pa opisal kot intenzivne in zelo obsežne.

Srbska lista je po poročanju kosovskih medijev medtem sporočila, da bo v srbskih skupnostih na Kosovu do četrtka potekalo tridnevno žalovanje zaradi "smrti sodržavljanov v tragičnih dogodkih v Banjski".

Dan žalovanja je za sredo danes na izredni seji razglasila tudi srbska vlada. "Vlada poziva vse medije in organizatorje javnih prireditev, naj svoj program prilagodijo dnevu žalovanja v sredo, 27. septembra, in se tako poklonijo žrtvam na Kosovu," so zapisali v sporočilu za javnost.

Kosovo: Po streljanju ceste v Banjsko vedno zaprte