Orožje in strelivo, ki ju je kosovska policija našla pri napadalcih. Foto: Reuters
Orožje in strelivo, ki ju je kosovska policija našla pri napadalcih. Foto: Reuters

"V bolnišnici v Novem Pazarju se zdravi šest ranjenih teroristov. Srbijo prosimo, naj jih nemudoma izroči kosovskim oblastem," je dejal kosovski notranji minister Xhelal Svecla. Do njegovih obtožb in poziva Srbiji prihaja dan po napadu na policijo v Banjski, v katerem je bil ubit policist, v spopadih, ki so sledili, pa še štirje napadalci. Napad s strelnim orožjem in ročnimi granatami na policijsko patruljo se je zgodil v noči na nedeljo, spopadi pa so se nato nadaljevali ves dan.

Strelski obračun se je končal, ko so kosovski policisti vdrli v samostan v vasi Banjska, kamor so se zatekli napadalci. Svecla je danes dejal, da so v preiskavi že našli "veliko težkega orožja, protipehotnega orožja, razstreliva, uniform, logistike, zalog hrane in opreme za barikade". "Z lahkoto lahko rečemo, da je bilo opreme dovolj za še več sto napadalcev," je dodal.

Kosovska policija napadalcem zasegla ogromno orožja

Kosovski notranji minister je zatrdil, da je akcija končana in so razmere znova pod nadzorom. Posebne policijske enote so zavarovale tudi samostan, za katerega je nekaj časa kazalo, da so menihi in verniki, ki so se v notranjost skrili pred približno 30 oboroženimi, maskiranimi napadalci, ki so vdrli na dvorišče, nekakšni talci, čeprav srbski predsednik Aleksandar Vučić trdi drugače, je poročal dopisnik RTV Slovenija iz Beograda Boštjan Anžin.

Ubiti so bili trije napadalci, šest so jih prijeli, dva ranjena in štiri, ki so pri napadu pomagali, nekatere povezujejo z organizacijo Civilna zaščita.

Kot so v nedeljo zvečer sporočili s posebnega državnega tožilstva, šest napadalcev sumijo več kaznivih dejanj, med njimi tudi napada na ustavno ureditev Kosova, načrtovanja terorističnih
dejanj in nezakonitega posedovanja orožja.

Ves čas so na terenu pripadniki Eulexa, v pripravljenosti je Kfor. Z vseh strani se vrstijo pozivi, da je treba storiti vse, da se razmere ne bi zaostrile. V Prištini sicer ne dvomijo, da je to kriminal, ki ga politično, finančno in logistično podpira Beograd. Govorijo o terorističnem napadu ob podpori uradnega Beograda. Na Kosovu so za danes razglasili dan žalovanja.

Kosovski premier Albin Kurti je medtem posebnemu odposlancu Nemčije za Zahodni Balkan Manuelu Sarazzinu na današnjem srečanju dejal, da bo "preiskava razjasnila mnogo stvari".

Na Kosovu so danes pokopali ubitega policista. Foto: Reuters
Na Kosovu so danes pokopali ubitega policista. Foto: Reuters

Vučić: Ne bomo dovolili pregona Srbov

Srbski predsednik je sinoči sporočil, da ni opravičila za smrt policista in da dogodek najbolj škodi Srbom, da pa je ves čas opozarjal na teror nad Srbi, na desetine posredovanj kosovske policije, etnično motivirane napade, aretacije, a ga nihče ni želel slišati. Dejal je, da so številni Srbi obupani ob včerajšnji blokadi in posredovanju kosovske policije, pa tudi uboju policista, da pa so potem policisti s Kosova Srbe hitro obkolili in udarili po njih, tudi ob strinjanju Zahoda.

Vučić je okrivil Kurtija in del mednarodne skupnosti, ki mu pomaga. Dodal je, da Kurti želi vojno, da želi Srbijo potisniti v spopad z Natom ter tudi da smo slišali kup laži in sprevračanja, da niso bili vmešani srbska vojska, policija ali uradni Beograd, prav tako ne skupina Wagner. Tamkajšnji Srbi naj bi se v samostan zatekli zgolj po pomoč za ranjenca. Cerkev, pravi Vučić, nikakor ni vmešana, menihi in verniki pa da niso bili talci, čeprav je bilo to drugače razumeti tudi iz sporočil raško-prizrenske škofije.

Vučić je še dodal, da bo Srbija ukrepe sprejemala premišljeno in da bo storila vse, da ohrani mir. Ne bodo pa dovolili pregona Srbov in nikoli ne bodo priznali neodvisnosti Kosova, je dogajanje povzel Anžin.

Oba voditelja, tako Vučića kot Kurtija, je sinoči poklical evropski zunanjepolitični predstavnik Josep Borell, vrstijo se pozivi, da je treba razmere umiriti in preprečiti nadaljnje prelivanje krvi. Posebni predstavnik EU-ja za dialog med Beogradom in Prištino Miroslav Lajčak je na Facebooku sporočil, da "ta grozljivi napad še dodatno poudarja nujnost preventivne diplomacije in dialoga". Napovedal je, da se bo v prihodnjih dneh popolnoma osredotočil na iskanje poti naprej.

Vučić je dejal, da je ves čas opozarjal, da bo Kurtijev teror privedel do takšnih dogodkov. Foto: EPA
Vučić je dejal, da je ves čas opozarjal, da bo Kurtijev teror privedel do takšnih dogodkov. Foto: EPA

Rusija krivi Prištino

Oglasili so se tudi iz Moskve, kjer so dejali, da pozorno spremljajo razmere na severu Kosova. Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je dejal: "Razmere na Kosovu so zelo napete in potencialno nevarne, zelo pozorno jih spremljamo." Opozoril je na po njegovih besedah tradicionalno pristranski odnos do Srbov na Kosovu. "To, da se zelo pogosto organizirajo provokacije proti Srbom, ni skrivnost za nikogar," je še dodal.

Rusko zunanje ministrstvo je ob tem za smrtonosni incident obtožilo kosovske oblasti. "Ni dvoma, da je včerajšnje prelivanje krvi neposredna posledica ravnanja t. i. predsednika vlade Albina Kurtija, ki spodbuja konflikt," je sporočilo.

Oblasti v Moskvi so posvarile, da bi poskusi zaostrovanja razmer lahko "pahnili celotno balkansko regijo v nevarno brezno", in dejale, da se je kosovska policija "že zdavnaj diskreditirala zaradi sistematičnih kazenskih ukrepov proti srbski skupnosti" na Kosovu.

"Težko oborožene enote posebnih sil, ki so napolnile nealbanske predele, ostajajo glavno orožje za izrinjanje Srbov s Kosova. Obstaja neposredna grožnja, da se bo znova začelo etnično čiščenje, ki so ga na Kosovu že prej izvajali albanski radikalci," je dodalo rusko zunanje ministrstvo.

Rusija Kosova ne priznava kot neodvisne države in tradicionalno podpira Srbijo, s katero ima tesne verske in kulturne vezi.

Na severu Kosova še vedno zaprte ceste po streljanju