Sebastian Kurz. Foto: EPA
Sebastian Kurz. Foto: EPA

S tem je sodišče zadalo močen udarec nekdanjemu kanclerju in njegovim možnostim za kakršno koli politično vrnitev.

Kurz je bil s svojim nekdanjim vodjo kabineta Bernhardom Bonellijem obtožen, da sta prikrila svoj vpliv pri imenovanju nadzornega sveta in uprave državnega holdinga ÖBAG, med njimi je bil tudi generalni sekretar finančnega ministrstva Thomas Schmid, ki je prevzel mesto generalnega direktorja ÖBAG.

Preiskovalni komisiji je Kurz leta 2020 dejal, da je bil o odločitvi obveščen vnaprej, a da dodatno ni bil vpleten. Vendar pa je tožilstvo na podlagi sporočil SMS med njima domnevalo, da je bil močno vpleten v izbiro osebja in da je s Schmidom najpozneje od sredine leta 2017 redno izmenjeval mnenja o tej temi.

Tako je danes tudi razsodilo sodišče, ki je ugotovilo, da je imel nekdanji kancler pri imenovanju odbora večji vpliv, kot je priznal pred odborom. Bonelli, ki je bil soobtožen v primeru, je bil zaradi istega kaznivega dejanja obsojen na šest mesecev pogojne zaporne kazni.

Tožilstvo je poleg pogojne kazni za Kurza zahtevalo tudi denarno kazen. Sojenje je avstrijska javnost spremljala s precejšnjim zanimanjem.

Avstrijsko tožilstvo za gospodarstvo in korupcijo je Kurza zaradi suma dajanja lažnih izjav preiskovalo od pomladi leta 2021.