Španija je med evropskimi državami letos sprejela največje število prebežnikov. Foto: Reuters
Španija je med evropskimi državami letos sprejela največje število prebežnikov. Foto: Reuters

Pristala je v pristanišču na jugu države blizu mesta Algeciras. Prebežnike so v petek s treh čolnov rešili na odprtem morju ob libijski obali. Malta in Italija sta zavrnili prošnjo za pristanek, več držav, med njimi Francija, pa na prošnje nevladne organizacije ni odgovorilo. Španska vlada je nato v soboto izrazila pripravljenost, da jih sprejme. Tako so bili od prejšnjega petka na poti.

Na krovu tudi nosečnice in dojenčki
Med 311 prebežniki, ki so večinoma iz Somalije, Nigerije in Malija, so tudi nosečnice, otroci in dojenčki. "Dobro jutro, Open Arms je že v Gibraltarju in pluje proti edinemu pristanišču, ki mu je na voljo v Sredozemskem morju. Misija izpolnjena," je tvitnil ustanovitelj organizacije Oscar Camps.

Najprej bodo v Španiji preverili identiteto rešenih prebežnikov. Foto: Reuters
Najprej bodo v Španiji preverili identiteto rešenih prebežnikov. Foto: Reuters

Z ladje so v soboto nekaj dni starega novorojenčka in njegovo mamo s helikopterjem odpeljali na Malto, 14-letnika z resno kožno boleznijo pa so odpeljali na italijanski otok Lampedusa. Prvič od avgusta je Madrid dovolil kakšni ladji nevladnih organizacij, da rešene prebežnike na morju pripelje v Španijo. Preden jih bodo v Španiji namestili, bo policija preverila njihovo identiteto.

Proactiva Open Arms prebežnike s severa Afrike, ki so na poti v Evropo, rešuje na morju med Libijo in južno Evropo. Delovanje s še dvema ladjama drugih nevladnih organizacij je na območju obnovila novembra, potem ko ga je ustavila avgusta.

Salvini: Taksiji za migrante
Takrat je več evropskih vlad ter italijanskega notranjega ministra Mattea Salvinija obtožila, da kriminalizirajo človekoljubne organizacije, ki rešujejo prebežniki. Salvini je bil namreč sporočil, da so italijanska pristanišča za ladje nevladnih organizacij zaprte, ker so te po njegovih besedah "taksiji za migrante".

Samo letos je v poskusu prečkanja Sredozemskega morja do Evrope umrlo več kot 1.300 prebežnikov, kažejo podatki Mednarodne organizacije za migracije. Španija je medtem letos postala evropska država s prihodom največjega števila prebežnikov – prišlo jih je že 56.000.