Ladijska nesreča v Benetkah

Ladji za križarjenje je med pristajanjem odpovedal motor, o čemer je nemudoma obvestila pristojne oblasti v pristanišču. Veliko ladjo, ki se je po okvari nenadzorovano bližala pomolu, sta skušala zaustaviti dva vlačilca, a se je enemu izmed njiju strgala vlečna vrv.

Vlačilca izgubila nadzor

Vlačilca sta izgubila nadzor nad večjim plovilom, ki je trčilo v turistično ladjico in se zaletelo v pristaniški pomol. Turistična križarka MSC Opera je letos aprila priplula tudi v koprsko pristanišče.

Kot je vidno z videoposnetkov, je kapitan ladje s hupanjem opozarjal na nevarnost, a so se nekateri umaknili šele v zadnjem trenutku. Po prvih podatkih sta bila v trčenju ob pomolu San Basilio lažje poškodovana najmanj dva človeka. Časopis La Repubblica poroča o najmanj petih lažje poškodovanih s turistične ladjice, s katere je več ljudi popadalo v morje. Ranjene so že prepeljali v bolnišnico.

Na ladjici naj bi bilo v času nesreče okoli 130 ljudi, medtem ko ladja Opera lahko sprejme skoraj 2.700 potnikov.

Preobremenjenost kanala

Italijanski minister za promet in infrastrukturo Danilo Toninelli je na Twitterju zapisal, da "današnji incident kaže, da velike ladje ne smejo več skozi kanal Giudecco". "Po toliko letih smo končno blizu rešitve za zaščito lagune in turizma." Tudi beneški župan Luigi Brugnaro je dejal, da je današnja nesreča dokaz, da za velike ladje ni mesta v kanalu Giudecca.

V Benetkah že dalj časa poteka burna razprava, ali bi ladjam za križarjenja prepovedali vstop v središče mesta. Unesco je že večkrat opozoril, da velike ladje ogrožajo kulturno dediščino mesta na vodi, okoljevarstveniki pa opozarjajo, da ladje ogrožajo občutljivi ekosistem beneške lagune.

Že nekaj let v Benetkah razmišljajo, da bi ladje za križarjenja plule po turistično manj zanimivi poti in pristale v industrijski četrti Marghera, čemur pa nasprotujejo podjetniki, ki se bojijo, da bodo ob posel.