S tem se je zaveznik ruskega predsednika Vladimirja Putina odzval na poročilo agencije Bloomberg o ruskem vmešavanju v vmesne volitve v ZDA, ki bodo potekale v torek.

Prigožin je nedavno v Sankt Peterburgu odprl center Wagnerja. Foto: EPA
Prigožin je nedavno v Sankt Peterburgu odprl center Wagnerja. Foto: EPA

"Skrbno, natančno, kirurško in na način, kot to znamo, kot to lahko počnemo," je način ruskega vmešavanja šaljivo pojasnil 61-letni poslovnež, obtožen vodenja "tovarne spletnih trolov", ki naj bi vplivala na izide glasovanj v več zahodnih državah.

To je priznal dan pred vmesnimi volitvami v ZDA, ki bodo zaznamovale preostanek mandata ameriškega predsednika Joeja Bidna in bi lahko utrle pot Donaldu Trumpu za vrnitev v Belo hišo.

Prigožin je sicer septembra priznal tudi, da je ustanovil zasebno vojaško podjetje Wagner. Plačanci te skupine navadno delujejo "v senci". Ob svojih misijah so bili redno tarča obtožb o zločinih nad civilisti.

V preteklosti so se med drugim bojevali v Siriji in Libiji, trenutno pa so predvsem v Maliju in Srednjeafriški republiki. V zadnjem času naj bi bila skupina vse bolj dejavna tudi v Ukrajini.

Julija je ameriško zunanje ministrstvo objavilo, da ponuja do deset milijonov dolarjev nagrade za informacije o vpletanju tujih oseb in organizacij v volitve v ZDA. Pri tem je še posebej poudarilo informacije o ruski Agenciji za raziskovanje medmrežja, njenem vodji Prigožinu ter drugih z agencijo povezanih ljudeh in organizacijah.

Rusko zasebno vojaško podjetje Wagner odprlo center v Sankt Peterburgu