Prigožin med nagovorom zapornikov. Foto: Zajem zaslona
Prigožin med nagovorom zapornikov. Foto: Zajem zaslona

Glede na posnetek, ki se je razširil po spletu, je Prigožin zapornikom obljubljal, da bodo osvobojeni, če bodo šest mesecev služili v njegovi skupini. Plačanci Wagnerja naj bi se v Ukrajini bojevali že od leta 2014.

Po objavi posnetka je Prigožin dejal, da če bi bil on v zaporu, bi "sanjal" o tem, da bi se pridružil Wagnerju, da bi "odplačal svoj dolg do domovine".

Prigožin je dejal, da bi morali tisti, ki nasprotujejo pošiljanju zapornikov v boj, namesto njih v boj poslati svoje otroke, poroča BBC. "Na voljo so bodisi zasebna vojaška podjetja in zaporniki bodisi vaši otroci – sami se odločite," je dejal.

Medtem britansko obrambno ministrstvo sporoča, da novačenje zapornikov nakazuje, da Rusija trpi za "kritičnim" pomanjkanjem pripadnikov pehotnih sil.

Videoposnetek Prigožinovega govora v zapora naj bi potrjeval dlje časa trajajoče sume, da želi Rusija povečati število vojakov z novačenjem zapornikov.

Ruska zakonodaja sicer ne dopušča osvoboditve zapornikov v zameno za služenje v vojski ali skupini plačancev, kljub temu pa je Prigožin na posnetku zapornikom dejal, da se nihče, ki služi v Wagnerju, ne vrne za rešetke.

"Če boste služili šest mesecev, ste svobodni," je dejal. Potencialne novince pa je posvaril pred dezerterstvom. "Če pridete v Ukrajino in se odločite, da to ni za vas, vas bomo usmrtili."

BBC sicer poroča, da ni jasno, kdo je Prigožina posnel v zaporu, niti kdaj oziroma kako je bil posnetek objavljen.

Prigožin je znan kot "Putinov kuhar", saj je bil sprva vodja restavracije in kateringa za Kremelj. Prigožin je v preteklosti že zanikal povezave z Wagnerjem.

V omenjenem posnetku pa Prigožin zapornikom govori, da je "predstavnik zasebnega vojaškega podjetja". "Morda ste slišali za ime – Skupina Wagner," je dodal. Ta skupina je bila dejavna tako v Ukrajini kot v Siriji in nekaterih afriških državah.

V Ukrajini množična grobišča?