Nekdanji studio televizije Dožd v Moskvi, fotografija iz leta 2014. Foto: EPA
Nekdanji studio televizije Dožd v Moskvi, fotografija iz leta 2014. Foto: EPA

Ruska televizijska postaja Dožd (ime v prevodu pomeni dež) je zaradi okrepljenih pritiskov ruskih oblasti na neodvisne medije po invaziji v Ukrajini marca prenehala delovati v Rusiji. Televizija se je preselila v Latvijo, od koder je oddajala od sredine julija.

Latvijske oblasti televiziji očitajo več kršitev. Po latvijski zakonodaji televizijske postaje lahko izgubijo licenco, če trikrat v enem letu prekršijo zakon.

Latvijski medijski regulator je Doždu v petek naložil plačilo 10.000 evrov kazni, ker so na zemljevidu nezakonito priključeni polotok Krim prikazovali kot del Rusije, poleg tega pa so rusko vojsko v Ukrajini imenovali "naša vojska".

Po poročanju latvijske tiskovne agencije LETA televizija med svojim delovanjem ni zagotavljala prevoda v latvijski jezik. V državi so po poročanju Reutersa vse pogostejša trenja med latvijsko večino in rusko govorečo manjšino.

Voditelj pozival k oskrbi ruskih vojakov na fronti

Medijski regulator oz. nacionalni svet za elektronske množične medije pa je prejšnji teden uvedel preiskavo proti televiziji, ker je njen voditelj pozval gledalce, naj "pomagajo priskrbeti opremo za Ruse na fronti".

Televizija Dožd se je v petek opravičila gledalcem in odpustila voditelja. "TV Dožd ni, ne pomaga in ne bo pomagal ruski vojski," je takrat na Twitterju zagotovil glavni urednik Tihon Dzjadko.

"Vsi morajo spoštovati zakone"

Predsednik latvijskega medijskega regulatorja Ivars Abolins je danes na novinarski konferenci pojasnil, da je latvijska protiobveščevalna in notranja varnostna služba obvestila njegov urad, da televizijska postaja Dožd pomeni grožnjo nacionalni varnosti.

"Vsi morajo upoštevati latvijske zakone in jih spoštovati," je sporočil in dodal, da televizijska postaja ne razume "bistva in resnosti" kršitev.

Sorodna novica Zaradi vojne v Ukrajini so nehali poročati številni ruski mediji

Dožd bo še naprej oddajal na YouTubu

"Televizijska postaja bo nehala oddajati, a bo ostala na YouTubu. Še naprej bomo delovali in prepričani smo, da so vsi očitki na naš račun nepravični in absurdni," se je medtem Dožd odzval prek Twitterja. Televizija se na odločitev latvijskega regulatorja lahko še pritoži.

Televizija Dožd je bila ustanovljena leta 2008 in velja za enega največjih neodvisnih ruskih medijev. Pred vojno je kljub omejitvam ruskih oblasti redno poročala o temah, kot so opozicijski protesti, korupcija in lažne novice.

Latvija kot zatočišče neodvisnih ruskih medijev

V Latvijo se je po začetku ruske invazije v Ukrajini zateklo več ruskih medijev, med njimi evropsko uredništvo časnika Nova Gazeta in moskovsko uredništvo Deutsche Welle. V latvijski prestolnici od leta 2014 deluje tudi neodvisni ruski novičarski portal Meduza.

Latvijska varnostna služba je prejšnji teden sporočila, da je politike večkrat opozorila na izzive, ki "izhajajo iz t. i. neodvisnih ruskih medijev, ki svoje dejavnosti selijo v Latvijo", ker naj bi pomenili obveščevalna tveganja.

Peskov: Tuje države niso svobodnejše od Rusije

Rusija je oddajanje televizije Dožd pred devetimi meseci onemogočila zaradi "namernega širjenja lažnih informacij glede dejanj ruske vojske v Ukrajini". Na odvzem licence v Latviji se je medtem odzval tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov, ki je porogljivo dejal, da tuje države niso nič svobodnejše od Rusije. "Nekateri vedno mislijo, da je drugje bolje kot doma. In nekateri vedno mislijo, da je svoboda drugje, doma pa je ni. To je eden najbolj jasnih primerov, ki kažejo na zmotnost takšnih iluzij," je dejal.