Foto: Reuters
Foto: Reuters

"Novinarji in uredniki ruskih medijev in medijev v ruskem jeziku zahtevamo takojšnjo prekinitev državne kampanje proti neodvisnemu novinarstvu," so avtorji zapisali v odprtem pismu, ki sta ga podpisala tudi novičarski portal Meduza in televizija Dožd. Slednja so ruske oblasti razglasile za tuja agenta.

Pismo so podpisali tudi uredništvo Forbes Rusija in več lokalnih medijev.

Sorodna novica Ruska policija pred objavo kritičnega članka preiskala domove novinarjev

Izpostavili so tudi, da dane oznake neposredno kršijo ustavo, medijske zakone in svobodo govora. Opozorili so, da tovrstni pritiski bodisi vodijo do prenehanja delovanja določenih medijev bodisi ustvarjajo diskriminatorne pogoje, ki omejujejo delo novinarjev.

Kremelj zavrača očitke

V Kremlju so zahteve v pismu danes že zavrnili in sporočili, da pri svojih odločitvah sledijo črki zakona, poroča AFP.

Ruske oblasti so v zadnjih mesecih več novinarjev razglasile za tuje agente. Skupine ali posamezniki, ki so v Rusiji opredeljeni za tuje agente, morajo razkriti vire financiranja in svoje publikacije, vključno z objavami na družbenih omrežjih, ustrezno označiti. Če tega ne storijo, jim grozi globa.

Ruski tožilci so julija prepovedali delovanje neodvisnega preiskovalnega medija Proekt, ki je bil eden zadnjih neodvisnih preiskovalnih medijev v državi. Ob tem so odgovornega urednika in več novinarjev, zaposlenih na tem mediju, razglasili za tuje agente.