Liz Truss je na čelu britanske vlade nasledila Borisa Johnsona. Foto: Reuters
Liz Truss je na čelu britanske vlade nasledila Borisa Johnsona. Foto: Reuters

Glede severnoirskega protokola je še dejala, da "mora dogovor zagotoviti vse, kar smo določili v zakonu".

Bruselj in London sta dogovor o severnoirskem protokolu dosegla v okviru pogajanj o britanskem izstopu iz Evropske unije. Z njim so preprečili nastanek trde meje na irskem otoku po brexitu, a je zato carinskemu nadzoru podvrženo blago, ki na Severno Irsko pride iz drugih delov Združenega kraljestva. London želi dele protokola enostransko spremeniti oziroma odpraviti, čemur pa v Bruslju nasprotujejo in so zato proti Združenemu kraljestvu sprožili več pravnih postopkov.

Nova premierka je odgovarjala tudi na vprašanja poslancev. Obljubila je, da bo rešila vprašanje, zaradi katerega so se unionistične stranke umaknile iz vlade v Belfastu. "Želim sodelovati z vsemi strankami na Severnem Irskem, da bi vlada znova začela delovati."

Omenjeni predlog zakona, ki ga je predstavila še kot zunanja ministrica, predlaga ukinitev delov sporazuma, ki ga je London podpisal z Brusljem v okviru izstopa Združenega kraljestva iz EU-ja. Trenutno se prebija skozi postopke v britanskem parlamentu, kljub opozorilom EU-ja, da bi lahko sprožila povračilne ukrepe, ker predlog krši mednarodno pravo.

Liz Truss je v nadaljevanju izključila možnost uvedbe davkov na visoke dobičke v energetiki, ki bi ublažili velik porast cen plina in elektrike, ter dodala, da bo v četrtek predstavila sveženj gospodarskih ukrepov, s katerim bi v prihodnjih mesecih ublažili naraščajočo krizo.
Nova vlada namreč pripravlja ukrepe v vrednosti približno 130 milijard funtov za zamrznitev računov za energijo za gospodinjstva in podjetja, ki so se znašla v težkem položaju in ki jim to zimo grozi, da se bodo znašla v stiski, poroča britanski BBC.

Različna gledanja na financiranje ukrepov

Na vprašanje vodje opozicijskih laburistov Keira Starmerja, ali bi ukrepe financirali z davkom na dobiček energetskih podjetij, je Truss odgovorila, da temu ni naklonjena. "Menim, da bi bilo napačno, če bi podjetja odvračali od naložb v času, ko moramo okrepiti gospodarstvo," je dejala. Ta izmenjava med Liz Truss in Keirom Starmerjem je spodbudila razpravo o tem, kako se spopasti z napovedanimi gospodarskimi težavami, saj je inflacija že zdaj na najvišji ravni v zadnjih 40 letih.

Prvi klic v Kijev, potem v Washington

"V svojem prvem telefonskem klicu, potem ko je postala premierka, je ukrajinskemu voditelju zagotovila, da uživa njeno polno podporo in da se lahko Ukrajina zanese na pomoč Velike Britanije na dolgi rok," so v torek zvečer sporočili z Downing Streeta 10.

Kot so še razkrili, sta voditelja govorila tudi o potrebi po krepitvi svetovne varnosti in nujnih ukrepih, s katerimi bi končali financiranje "vojaškega stroja" ruskega predsednika Vladimirja Putina. Ob tem sta obsodila Putinove poskuse, da energijo uporabi kot orožje, Truss pa je poudarila, da rusko izsiljevanje ne sme odvrniti Zahoda od tega, da ustavi Putina.

Zelenski je medtem na Twitterju sporočil, da sta z Liz Truss "uskladila nadaljnji pritisk" na Rusijo in da jo je povabil na obisk v Ukrajino. Britanskemu narodu se je zahvalil za izdatno obrambno in gospodarsko pomoč, a dodal, da se mora ta še okrepiti.

"Cilj je ustaviti agresijo in pripeljati storilce pred roko pravice," je poudaril in ponovil stališče, da je treba Rusijo uvrstiti med države podpornice terorizma.

Velika Britanija je bila pod vodstvom zdaj že nekdanjega premierja Borisa Johnsona ena od najtrdnejših podpornic Ukrajine od samega začetka ruske invazije. London je Kijevu do zdaj namenil ogromno vojaške opreme in finančnih sredstev, Johnson pa je večkrat obiskal Kijev. Pričakovati je, da bo Liz Truss nadaljevala to politiko odločnega boja proti Rusiji.

Drugi na vrsti Biden

Po Zelenskem je Truss govorila tudi z ameriškim predsednikom, s katerim sta poudarila pomen doseganja dogovora o severnoirskem protokolu. Biden, ki je irskega rodu, tej temi namenja veliko pozornosti in se zavzema za spoštovanje protokola. Bil je tudi kritičen do politike brexita, ki jo je vodila Johnsonova vlada, v kateri je bila Liz Truss zadnje leto zunanja ministrica.

Iz Bele hiše so tako ponoči sporočili, da sta Joe Biden in Liz Truss govorila o "skupni zavezanosti zaščititi koristi velikonočnega sporazuma", ki je pred skoraj 25 leti prinesel mir na Severnem Irskem, in o "pomenu doseganja dogovora z EU-jem o severnoirskem protokolu".

Obenem sta poudarila pomen nadaljevanja tesnega sodelovanja obeh držav pri spopadanju s svetovnimi izzivi, kot so vojna v Ukrajini, ambicije Kitajske, iranski jedrski program in energetska kriza. Po navedbah Downing Streeta sta poudarila "trajno moč" posebnega odnosa med Združenim kraljestvom in ZDA.

Nova britanska premierka že predstavil svojo ekipo