Zasežena škotska ladja v francoskem pristanišču v mestu Le Havre. Foto: EPA
Zasežena škotska ladja v francoskem pristanišču v mestu Le Havre. Foto: EPA

21:38

Francija je v noči iz srede na četrtek zasegla eno britansko ribiško ladjo, drugi britanski ladji pa je naložila plačilo kazni, poroča BBC. Francoska ministrica za pomorstvo Annick Girardin je dejala, da so bile ladje opozorjene med pregledi pred krajem Le Havre. Eno ladjo so kaznovali zaradi neupoštevanja navodil, drugo pa so pridržali, ker ne bi smela loviti rib v francoskih vodah.

Združeno kraljestvo je sporočilo, da pozorno spremljajo razvoj dogodkov in zahtevalo pogovore z Evropsko unijo in Francijo, hkrati pa izrazilo pripravljenost na recipročne ukrepe.

Britanski minister za okolje George Eustice je v parlamentu dejal, da je Evropska unija zajeti škotski ladji Cornelis Gert Jan podelila licenco za ribarjenje v njenih vodah. Ni pa jasno, zakaj je bila ladja umaknjena s seznama britanske organizacije za menedžment pomorskih organizacij (MMO), poroča BBC.

Francoska veleposlanica na zagovor zaradi groženj z blokado

Pozneje so na pogovor poklicali francosko veleposlanico. Kot je nocoj pojasnila britanska zunanja ministrica Elizabeth Truss, naj bi veleposlanica na petkovih pogovorih pojasnila francoske grožnje Združenemu kraljestvu.

"Evropski ministrici Wendy Morton sem naročila, naj jutri na pogovore pokliče francosko veleposlanico v Združenem kraljestvu, da pojasni nesorazmerne grožnje Združenemu kraljestvu in Kanalskim otokom," je tvitnila Truss.

Spor se je še bolj razplamtel po britanskem izstopu iz EU-ja. Foto: Reuters
Spor se je še bolj razplamtel po britanskem izstopu iz EU-ja. Foto: Reuters

Francija v sredo zagrozila z blokado britanskih plovil

Potem ko je Pariz v sredo v sporu o ribolovnih pravicah zagrozil z blokado britanskih ribiških plovil in motnjami v trgovini, je London opozoril, da te grožnje predstavljajo kršitev mednarodnega prava in trgovinskih dogovorov.

Francija je v sredo zagrozila z blokado britanskih ribiških čolnov in motnjami v trgovini, če do 2. novembra ne bo dosežen dogovor glede ribolovnih dovolilnic za ribiče iz EU-ja, ki po izstopu Združenega kraljestva iz Unije želijo loviti v britanskih ozemeljskih vodah.

Francijo je razjezila septembrska odločitev oblasti v Veliki Britaniji in na otoku Jersey, te so več desetim francoskim ribiškim čolnom zavrnile izdajo dovoljenj za ribolov v svojih ozemeljskih vodah. Za licence so morali francoski ribiči zaprositi zaradi britanskega izstopa iz EU-ja. Pariz je opozoril, da London s tem krši sporazum o brexitu.

Če do torka ne bo dogovora, bo Francija začela uvajati "ciljne ukrepe", so sporočili v Parizu. Ukrepi zajemajo preprečevanje izkrcanja britanskih ribiških čolnov v francoskih pristaniščih, okrepitev mejnih in sanitarnih pregledov blaga, poostrene varnostne preglede britanskih čolnov in poostren nadzor tovornjakov, ki so na poti v Združeno kraljestvo ali iz njega.

Francija pripravlja tudi dodatne sankcije, ki bi lahko vključevale prekinitev oskrbe z električno energijo otoku Jersey.

"Francoska država bo še naprej podpirala svojo ribiško industrijo," je sporočila francoska vlada in dodala, da pričakuje odgovore iz Združenega kraljestva "v prihodnjih dneh".

Pariz in London spet v sporu zaradi ribištva

London: Grožnje so kršitev mednarodnega prava

London pa je danes opozoril, da te grožnje predstavljajo kršitev mednarodnega prava in trgovinskih sporazumov. Združeno kraljestvo trdi, da je odobrilo 98 odstotkov prošenj za ribiška dovoljenja evropskim čolnom. V Londonu trdijo, da zavrnjene vloge, ki so sprožile spor, niso imele ustreznih potrdil in dokazov o predhodnem ribolovu v ozemeljskih vodah Velike Britanije ali otoka Jersey.

Britanski minister za brexit David Frost je izrazil razočaranje nad odločitvijo Francije, ki je po njegovih besedah presodila, da je treba ogroziti ribiško industrijo Združenega kraljestva. O odločitvi v Londonu niso bili uradno obveščeni, zato bodo zaprosili za razjasnitev in razmislili o tem, "kateri nadaljnji ukrepi so v tem okviru nujno potrebni", je dejal.

V uradu britanskega premierja pa so izrazili "razočaranje zaradi nesorazmerne grožnje s sankcijami" in dodali, da odziv Francije "ni tisto, kar bi pričakovali od tesnega zaveznika in partnerja".

"Zdi se, da ukrepi, s katerimi grozi, niso združljivi s sporazumom o trgovini in sodelovanju ter širšim mednarodnim pravom, in če bodo izvedeni, bodo naleteli na ustrezen in umerjen odziv," so sporočili.

14:26

14:26

Francoski premier Jean Castex pa je poudaril, da je Francija pripravljena na pogovore z britanskimi oblastmi za rešitev spora, če bo London izpolnjeval svoje zaveze. Francija je "vedno odprta za pogovore, zjutraj, opoldne in zvečer", vendar "morajo Britanci spoštovati svoje zaveze", je dejal med obiskom v Bretanji.

Spor med Francijo in Združenim kraljestvom se zaostruje