Foto: EPA
Foto: EPA

26-letnik je planinaril v pogorju Alpilles v Provansi, ko ga je zadela krogla v biceps. Reševalci so moškega prepeljali v bolnišnico v Avignonu, lovca pa so aretirali, poroča Guardian.

Dogodek se je zgodil manj kot 24 ur po tem, ko je bil neki 64-letni moški resno ranjen, potem ko je bil v soboto ustreljen v trebuh med lovom na divje svinje v pokrajini Dordogna. Njegovo stanje je resno, a ni smrtno ogrožen. Policija je 34-letnega lovca aretirala.

V tretjem incidentu pa so v nedeljo 58-letnega lovca iz Bretanje prepeljali v bolnišnico v Brest potem, ko so ga med lovom na žolne v glavo zadele svinčene šibre. Policija vse tri dogodke preiskuje.

V začetku meseca se je v mestu Cahors začelo sojenje dvema lovcema zaradi uboja 25-letnega Morgana Keana, ki je bil decembra 2020 med sekanjem drv na svoji posesti ustreljen v prsi, potem ko ga je eden od lovcev zamenjal za divjo svinjo. Strelec je priznal, da je izstrelil usodni strel, soobtoženi organizator lova pa je zanikal navedbe tožilstva, da je bil omenjeni lov “popolnoma neorganiziran" in "sam po sebi nevaren".

Foto: EPA
Foto: EPA

Februarja letos je lovec na označeni pohodniški poti v pokrajini Cantal ustrelil 25-letno pohodnico, ki je zaradi ran umrla.

90 nesreč v sezoni 2021–22

Po podatkih francoskega urada za biotsko raznolikost (OFB) se je v lovski sezoni 2021–22 zgodilo 90 nesreč, povezanih z lovom, od tega osem usodnih, čeprav število lovskih nesreč v zadnjih 20 letih upada. Vse žrtve, razen dveh, so bili lovci.

Willy Schraen z francoske lovske zveze, ki predstavlja okoli 800.000 lovcev z licenco, zagovarja lovske dejavnosti in pravi, da tveganje obstaja prav pri vsaki dejavnosti. Schraen je sicer pred meseci povzročil ogorčenje, ko je predlagal, da naj tisti, ki se bojijo, da jih bo kdo ustrelil, raje ostanejo doma. “Pa naj se sprehajajo doma in ne bodo imeli težav … vedno te lahko zadene zablodela krogla, ampak brez skrbi, v Franciji imate več možnosti, da vas ubije morilec kot pa lovec,” je povedal za BFMTV.

Za nedavni članek v časopisu Journal du Dimanche pa je Schraen dejal, da je lov “prva v dolgi vrsti dejavnosti, ki jo imajo ideologi, ki v trpeči družbi gledajo na žival kot na sveto in idealizirajo naravo, za nemoralno". “Pri lovu gre tudi za tradicijo, deljenje, druženje, veseljačenje, predvsem pa za čisto srečo!”

Lovska zveza je tudi zavrnila predlog francoskega senata, da se prepove uživanje alkohola med lovom, čeprav je nedavna anketa YouGova pokazala, da 85 odstotkov vprašanih tako prepoved podpira.