Govorice o slabem zdravstvenem stanju Aleksandra Lukašenka so se razširile v zadnjih tednih. Foto: Reuters
Govorice o slabem zdravstvenem stanju Aleksandra Lukašenka so se razširile v zadnjih tednih. Foto: Reuters

Govorice o bolezni in ugibanja o zdravstvenem stanju dolgoletnega beloruskega voditelja so se pojavile, potem ko je bil na vojaški paradi 9. maja v Moskvi videti utrujen in nekoliko negotov.

Prvič po paradi se je 68-letni Lukašenko pojavil prejšnji teden, ko se je v Minsku, oblečen v vojaško uniformo, srečal s predstavniki beloruske vojske.

Tokrat se je pojavil na srečanju, ki je bilo posvečeno zdravstvenim vprašanjem, povedal pa je, da je zbolel za adenovirozo, pri kateri je to običajen virus prehlada.

"Če kdo misli, da bom umrl, naj se umiri," je z nekoliko hripavim glasom dejal Lukašenko in pojasnil, da je prehlad trajal le tri dni, a je bil preveč zaposlen, da bi si vzel predah. "Ne bom umrl, fantje. Z mano se boste morali boriti še zelo dolgo," je še dodal na srečanju, ki ga je prenašal državni medij Pul Pervovo, le-ta pa redno spremlja predsednikove dejavnosti.

Beloruska opozicijska voditeljica Svetlana Tihanovska, ki živi v izgnanstvu, je v ponedeljek svojim podpornikom sporočila, naj bodo pripravljeni na vsako priložnost za spremembo države v demokracijo.

Lukašenko je na čelu Belorusije od leta 1994 in državi vse od takrat vlada s trdo roko. Velja za enega najtesnejših zaveznikov ruskega predsednika Vladimirja Putina in je lani ruskim silam dovolil, da belorusko ozemlje uporabijo za napad na Ukrajino.