Jevgenij Prigožin. Foto: Reuters
Jevgenij Prigožin. Foto: Reuters

Odkar je bil nazadnje viden na jugu Rusije v času upora, ni znano, kje Prigožin trenutno prebiva, poroča BBC.

V okviru dogovora o koncu upora so ruske oblasti opustile obtožbe zoper Prigožina, njemu in njegovim borcem pa je bilo dovoljeno, da se preselijo v Belorusijo. V sprejemanju dogovora je sodeloval beloruski voditelj Lukašenko.

Pred dobrim tednom je Lukašenko, ki je na oblasti od leta 1994, dejal, da je Prigožin prispel v Belorusijo. V četrtek pa je dejal, da je Prigožin v Sankt Peterburgu in da ni v Belorusiji.

Zatrdil je, da je vodja Wagnerja trenutno na prostosti. "Še včeraj sem z njim govoril po telefonu," je nadaljeval in spregovoril tudi o odnosu med Prigožinom in ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom.

"O odnosih med njima ne vem vsega in ne želim vedeti vsega. Putin pozna Prigožina veliko bolje kot jaz," je dejal Lukašenko. Pri tem pa je poudaril, da Putin ni tako maščevalen, da bi želel odstraniti Prigožina, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

BBC poroča, da je Prigožinovo zasebno letalo od 28. junija večkrat letelo med Sankt Peterburgom in Moskvo, a ni znano, ali je bil Prigožin na njem.

Glede Wagnerjevih borcev pa je Lukašenko dejal, da so, kolikor ve, še vedno v svojih oporiščih, kar bi lahko pomenilo, da so na vzhodu Ukrajine ali v oporišču za urjenje v ruski pokrajini Krasnodar.

Lukašenko: Ponudba Wagnerju še stoji

Lukašenko je dodal, da je ponudba Wagnerju, da del svojih pripadnikov razporedi v Belorusiji, še veljavna.

"Trenutno vprašanje njihove premestitve in nastanitve še ni rešeno. Nikakor me ne skrbi, da bomo tukaj gostili določeno število teh borcev. Ne verjamem, da se bo Wagner obrnil proti beloruski državi," je še dejal Lukašenko. Dodal je, da jih bodo po potrebi aktivirali, in ponovil, da bo Minsk skušal izkoristiti njihove neprecenljive izkušnje.

Tiskovni predstavnik Kremlja Dimitrij Peskov pa je danes po novinarski konferenci v Minsku sporočil, da Moskva Prigožinovega gibanja ne spremlja.

Konec junija so Wagnerjevi plačanci iz Ukrajine vstopili v Rusijo in zasedli pomembna poslopja v mestu Rostov na Donu. Nato so se odpravili proti Moskvi, zaradi česar so ruske oblasti okrepile varnostne ukrepe v več pokrajinah, vključno z glavnim mestom.

Ruski predsednik Vladimir Putin je skupino obtožil izdaje, a je v zameno za konec upora Prigožinu obljubil varnost in konec pregona.

Borcem Wagnerja so nato sporočili, da lahko podpišejo pogodbo z vojsko, odidejo domov ali v Belorusijo.

Ruski mediji so medtem v sredo objavili posnetke, ki prikazujejo, kako naj bi policija 25. junija vstopila v Prigožinovo rezidenco. Tam naj bi našli večjo vsoto denarja v dolarjih in rubljih, zlato, orožje, omaro, polno lasulj, in več potnih listov s Prigožinovim imenom, opremljenih s fotografijami različnih oseb.

Prigožin naj bi se vrnil v Moskvo