Macronu ankete napovedujejo zmago. Foto: Reuters
Macronu ankete napovedujejo zmago. Foto: Reuters

"Zato vas bom prosil za zaupanje za nov mandat predsednika republike," je zapisal v pismu državljanom, objavljenem v francoskih časopisih. "Kandidiram, da bi skupaj z vami ob izzivih stoletja našel edinstven francoski in evropski odgovor."

Po prvem petletnem mandatu, ki so ga pred pandemijo covida-19 zaznamovale socialne krize, je napovedal drugačen način dela. "Nismo bili povsem uspešni. So odločitve, ki bi jih po izkušnjah, pridobljenih skupaj z vami, sprejel drugače," je dejal.

Obenem je predstavil svoje dosedanje dosežke, predvsem v boju proti pandemiji. Napovedal je, da bo ob morebitni vnovični izvolitvi prednost dal šolstvu in učiteljem, ki bodo bolj spoštovani in bolje plačani.

Zagotovil je tudi, da bo ohranil in še izboljšal francoski socialni model. Francija bo pod njegovim vodstvom še naprej vlagala v inovacije in raziskave, da bi bila vodilna v sektorjih prihodnosti, je zatrdil. Med temi je omenil obnovljive vire energije, jedrsko energijo, kmetijstvo in digitalizacijo.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Njegov cilj je, da Francija postane "velik ekološki narod, ki bo prvi postal neodvisen od plina, nafte in premoga".

Priznal je, da volitve zaradi ruske invazije v Ukrajino ne bodo takšne kot običajno. "Seveda v kampanji ne bom mogel sodelovati, tako kot bi si želel," je dodal. Zagotovil je, da bo jasno predstavil svoje načrte.

Ankete mu napovedujejo zmago

Macron, ki predsedniški položaj zaseda od leta 2017, je sicer najprej odlašal z uradno najavo kandidature, nato pa se je zaostrilo še dogajanje v Ukrajini.

Francoski predsednik, čigar država predseduje Svetu EU-ja, je bil med najdejavnejšimi pri prepričevanju ruskega predsednika Vladimirja Putina, naj ne začne vojne. A vojne mu ni uspelo preprečiti in po ruskem napadu na Ukrajino pretekli četrtek je bilo slišati, da ga je ruski predsednik prelisičil. Macron pa se je po telefonu s Putinom trikrat slišal tudi po začetku napada, nazadnje danes.

Za soboto je sicer načrtoval veliko predvolilno zborovanje v Marseillu, a ga je zaradi vojne v Ukrajini odpovedal.

Ankete aktualnemu predsedniku napovedujejo zmago na volitvah, ki bodo potekale v dveh krogih 10. in 24. aprila. V prvem krogu naj bi glede na ankete osvojil 26 odstotkov glasov, v drugem pa bo slavil ne glede na to, kdo mu bo stal nasproti. Možnosti za preboj v drugi krog imajo kandidatka desnih republikancev Valerie Pecresse ter predstavnika skrajne desnice Marine Le Pen in Eric Zemmour.